تاثیرافزودن اکسیژن و نیتروژن به گاز محافظ آرگون در فرآیند جوشکاری GMAW بر خواص ظاهری و ساختاری منطقه جوش آلیاژ آلومینیوم 5083H321

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس ملی مهندسی ساخت و تولید ایران
  • کد COI اختصاصی: ICME12_419
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2902
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین رضا کوشکی اردستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه علم و صنعت ایران

مسعود گودرزی

دانشیار دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه علم و صنعت ایران

سید محمد علی بوترابی

استاد دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

خواص منحصر بفرد آلومینیوم امروزه این فلز را به یکی از پرکاربردترین فلزات صنعتی در دنیا تبدیل کرده است. جوشکاری آلومینیوم برخلاف جوشکاری فولاد، به لحاظ خواص ترموفیزیکی آلومینیوم بسیار پیچیدهتر است. گاز محافظ یکی از پارامترهای مهم در جوشکاری GMAW است. در این تحقیق نمونه- هایی از جنس آلیاژ آلومینیوم 5083 تهیه و عملیات جوشکاری به روش DP-GMAW تحت گازهای محافظ آرگون به همراه مقادیر مختلف نیتروژن و اکسیژن انجام شد و تاثیر آنها بر خواص ساختاری منطقه جوش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن مقادیر کم نیتروژن و اکسیژن باعث اصلاح ساختار جوش، افزایش عمق نفوذ جوش و افزایش پایداری قوس میشود. با افزودن مقادیر بیشتر از 1% نیتروژن و اکسیژن، ضمن تشکیل پوستههای قهوهای و سیاه رنگ بر روی سطح خط جوش، باعث شکل گیری حفرات و ترکیبات بینفلزی درشتتری در ساختار شد که بررسیهای EDS نشان داد که این ترکیبات نیتریدی و اکسیدی است که عامل اصلی شکست ترد این نمونه ها در آزمایشات کشش است. افزودن مقادیر بسیار زیاد نیتروژن و اکسیژن، نه تنها باعث بهبود کیفیت جوش نمیشود، بلکه باعث تشکیل پوستههای ضخیمتر و بیشتر روی سطح خط جوش میشود. در مجموع، افزودن مقدار 0/1% نیتروژن و اکسیژن به گاز آرگون با بهبود ساختار جوش و افزایش 7 درصدی عمق نفوذ و 5/5 درصدی استحکام کششی جوش نسبت به گاز آرگون خالص، بهترین نتیجه را نسبت به سایر گازهای محافظ در برداشت.

کلیدواژه ها

جوشکاری قوسی فلز گاز محافظ، آلیاژ آلومینیوم 5083، مخلوط گازهای محافظ، خواص ظاهری و ساختاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.