شناسایی و اولویت بندی مدل های ذهنی دینی موثر بر مدل کسب و کار

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت پویا و تحلیل کسب و کار، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_DMBAJ-3-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل ولی پور

گروه بازرگانی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

سید علیرضا هاشمی نکو

گروه مدیریت فناوری و کارآفرینی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

جلال حقیقت منفرد

گروه مدیریت صنعتی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

هدف: هدف اصلی این پژوهش شناسایی و اولویت بندی مدل های ذهنی دینی است که بر مدل های کسب وکار در میان کارآفرینان مسلمان ایرانی تاثیر می گذارند. روش شناسی: این پژوهش از روش تحقیق آمیخته استفاده کرده است که شامل جمع آوری داده های کیفی و کمی می باشد. داده ها از طریق مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شده اند. نمونه آماری برای مصاحبه شامل ۱۳ نفر از کارآفرینان شهر مشهد و نمونه پرسشنامه شامل ۲۱ نفر از اساتید رشته های مدیریت موسسه آموزش عالی ادیب مازندران بوده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای اکسل و میک مک تحلیل و برای شناسایی و اولویت بندی ابعاد کلیدی مدل های ذهنی دینی که بر کسب وکار تاثیر می گذارند، مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: پژوهش هشت بعد کلیدی مدل های کسب وکار مبتنی بر باورهای دینی را شناسایی کرد: اخلاق کسب وکار، اهمیت به ذینفعان، بستر فرهنگی، بستر نهادی، خانواده محوری، مشتری مداری، معنای الهی کسب وکار، و مهارت های کسب وکار. در میان این ابعاد، اخلاق کسب وکار، خانواده محوری، و معنای الهی کسب وکار بالاترین اولویت ها را داشتند. این ابعاد نشان دهنده تلفیق عمیق ارزش های دینی در کسب وکارها است که بر رفتارهای اخلاقی، اهمیت خانواده، و معنای معنوی فعالیت های اقتصادی تاکید دارند. نتیجه گیری: یافته ها نقش حیاتی باورهای دینی در شکل دهی به مدل های کسب وکار کارآفرینان مسلمان ایرانی را برجسته می کند. اخلاق کسب وکار، خانواده محوری، و معنای الهی کسب وکار به عنوان مهم ترین ابعاد شناسایی شدند که نشان دهنده اهمیت هماهنگی فعالیت های کسب وکار با ارزش های اسلامی است.

کلیدواژه ها

اخلاق کسب وکار, باورهای دینی, مدل کسب و کار, مدل های ذهنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.