ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های امیدبخش گندم نان به نژادهای مختلف سفیدک پودری
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 27
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-16-3_012
تاریخ نمایه سازی: 12 آذر 1403
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: گندم مهمترین گیاه زراعی در بسیاری از نقاط دنیاست که بیشترین سطح زیر کشت را نیز بهخود اختصاص داده است. تا جاییکه ۳۰ درصد کل غلات تولید شده در دنیا به گندم تعلق دارد و بهعنوان غذای اصلی نیمی از مردم دنیا شناخته می شود. در عینحال، تنشهای محیطی از جمله تنش های زیستی از مهمترین عوامل کاهش عملکرد گندم در سال های اخیر بوده است. سفیدک پودری (f.sp. triticiBlumeria graminis ) یکی از بیماریهای مهم گندم است که سالانه خسارات زیادی را به تولید گندم تحمیل میکند. از طرفی، مقاومت ژنوتیپ های مقاوم در گندم در طول زمان ثابت نیست و مقاومت تقریبا تمام ژن های مقاومت که بهطور معمول در دنیا مورد استفاده قرار می گیرند، توسط نژادهای جدید بیماری زای سفیدک پودری شکسته شده است. زیرا تحقیقات نشان داده که فشار زیاد تحمیل شده از سوی ژن های مقاومت بر روی جمعیت های بیمارگر، سبب تکامل سریع نژادهای بیماری زای جدید و بهتبع آن، از بین رفتن مقاومت شده است.. بههمین دلیل، یکی از موثرترین و منطقی ترین روش های کنترل این بیماری که بیشترین سازگاری را با محیط زیست و کشاورزی پایدار داشته باشد، شناسایی و تولید ارقام مقاوم است که در این پژوهش نیز به بررسی مقاومت ژنوتیپ های ایرانی جهت دستیابی به ارقام مقاوم پرداخته شده است.
مواد و روش ها: در مطالعه حاضر تعداد ۳۲ ژنوتیپ مختلف گندم نان (L.Triticum aestivum ) موجود در بخش تحقیقات ژنتیک و بانک ژن گیاهی ملی ایران، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، در معرض ۱۰ پاتوتایپ با بیشترین میزان آلودگی در منطقه (مغان ۱، مغان ۲، مغان ۳، مغان ۴، مغان ۵، گرگان ۱، گرگان ۲، ساری ۱، ساری ۲ و گنبد) این قارچ قرار گرفتند و میزان مقاومت آن ها در مرحله دو برگی در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. پاتوتایپ های مورد بررسی سفیدک پودری که از نقاط بیماری خیز کشور جمعآوری شده بودند، شامل پنج پاتوتایپ از مغان، دو پاتوتایپ از گرگان، دو پاتوتایپ از ساری و یک پاتوتایپ از گنبدکاووس انجام بود. تکثیر جدایه های بیماری روی رقم حساس بولانی که فاقد ژن Pm میباشد، انجام گرفت. ژنوتیپ ها توسط جدایه های تک کلونی شده بهروش مالشی تلقیح شدند و یک هفته بعد از تلقیح، واکنش ارقام افتراقی نسبت به بیماری براساس مقیاس صفر تا چهار طبق روش مینز و دیتز صورت گرفت. براساس این مقیاس تیپ آلودگی صفر، یک و دو در گروه مقاوم و تیپ آلودگی سه و چهار در گروه حساس قرار می گیرد. در این پژوهش، رقم بولانی (Bolani) بهعنوان شاهد حساس به بیماری سفیدک پودری در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که ژنوتیپ های مورد بررسی از بین ۱۰ پاتوتایپ سفیدک پودری جمعآوری شده از مراکز مهم آلودگی در کشور، بیشترین مقاومت را نسبت به پاتوتایپ مغان ۵ نشان دادند. ژنوتیپ های TN۱۲۷، TN۷۹، TN۷، TN۱۸۰ و TN۷۲ بهطور میانگین، بیشترین مقاومت را به ۱۰ پاتوتایپ مورد بررسی نشان دادند. در مجموع، مقایسه پاتوتایپ های مختلف سفیدک پودری نشان داد که پاتوتایپ مغان ۵ کمترین میزان بیماریزایی و ساری ۱ بیشترین را نشان داد. علاوهبر این، همبستگی بین پاتوتایپ ها بهمنظور شناسایی پاتوتایپ های با قدرت بیماریزایی مشابه انجام شد که نشان داد که پاتوتایپ مغان ۵ کمترین همبستگی را با سایر پاتوتایپ ها نشان داد که احتمالا از مکانیسم متفاوتی برای بیماری زایی استفاده می کند. همچنین بالاترین میزان همبستگی معنی دار بین مغان۲ با مغان۳ (۰/۸۷) و گرگان۲ (۰/۸۱) مشاهده شد که نشان دهنده مشابهت مکانیزم بیماری زایی در این سه پاتوتایپ است. از طرفی، نتایج تجزیه کلاستر ژنوتیپ ها را از نظر مقاومت به سفیدک پودری به دو گروه مجزا تقسیم نمود که بسیاری از ژنوتیپ های مورد بررسی در گروه رقم حساس بولانی قرار گرفتند. علاوه بر این، تجزیه کلاستر برای پاتوتایپ های سفیدک پودری نشان داد که پاتوتایپ مغان۵ در یک گروه و بقیه پاتوتایپ ها در یک گروه دیگر قرار گرفتند. تجزیه بای پلات و سهبعدی براساس داده های تجزیه به مولفه های اصلی برای دو مولفه اول و دوم (۸۷/۹۵ درصد از تغییرات کل واریانس) نشان داد که پاتوتایپ مغان ۵ همبستگی کمتری با سایر پاتوتایپ ها دارد. سمت منفی مولفه اول و همچنین سمت منفی مولفه دوم میزان مقاومت ژنوتیپ ها را نشان می دهد. بهطوریکه در ناحیه ۱ ژنوتیپ های مقاوم قرار گرفتند.
نتیجه گیری: ژنوتیپ های مورد بررسی در این تحقیق تاکنون برای مقاومت به بیماری سفیدک پودری مورد ارزیابی قرار نگرفته اند. بنابراین، منابع مقاومتی که بدینطریق شناسایی شدند، برای اولینبار گزارش می شوند. بهطور کلی، تنوع بالقوه ای در بین ژنوتیپها نسبت به پاتوتایپ های مختلف مشاهده شد. از نظر بیماری زایی نیز از بین پاتوتایپ های مورد بررسی، پاتوتایپ مغان ۵ کمترین بیماریزایی را در ژنوتیپ های مورد بررسی نشان داد. ژنوتیپ های مقاوم در این پژوهش می توانند بهعنوان ژنوتیپ های امیدبخش در برنامه های به نژادی گندم مورد استفاده قرار گیرند. روی هم رفته، از یافتههای این تحقیق چنین برمیآید که تنوع مطلوبی بین ژنوتیپهای مورد بررسی از نظر مقاومت به نژادهای مختلف بیماری وجود دارد. با اینوجود از آنجائیکه شناسایی مقاومت گیاه بالغ منوط به غربالگری ژنوتیپها در شرایط مزرعه و صرف زمان زیادی میباشد، پیشنهاد میگردد از نشانگرهای مولکولی پیوسته با مقاومت به سفیدک پودری در تحقیقات آتی استفاده بهعمل آید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رضا خلیلی آذر
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
احمد رضا گل پرور
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
مهدی زهراوی
Research Institute for Improvement and Preparation of Seedlings and Seeds, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :