بررسی اثر افزودنی سریم بر خاصیت ضریب دمایی مثبت سرامیک های پایه تیتانات باریم

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: هشتمین کنگره سالانه انجمن مهندسین متالورژی ایران
  • کد COI اختصاصی: CIMS08_088
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1620
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هومن ملکی

کارشناس ارشد سازمان صنایع هوافضا، گروه صنایع فجر، صنایع اجزاء دقیق

چکیده

اثر ضریب دمـایی مثبـت ) ) PTC در سـرامیک هـای الکتریکـی شـدیداً تحـت تـاثیر ناخالـصی هـا و فرآینـد تولیـد می باشد . در این پژوهش اثر یون سه ظرفیتی ) ) trivalent روی خاصیت PTC این نوع سرامیک ها بررسی شد . بـرای اجتناب از اثر تداخل سایر ناخالصی ها سعی شد از مـواد اولیـه کـاملاً خـالص اسـتفاده شـد . ابتـدا نمونـه هـایی بـا درصدهای مختلف دوپانت سریم به صورت قرص تهیـه شـد و پـس از زینترینـگ ، خـواص الکتریکـی ن مونـه هـا بررسی شد . مشخص گردید که با افزایش مقدار ناخالصی مقاومت ویژه دمای محیط ابتدا کاهش و سپس افـزایش می یابد و برای میزان ناخالصی 0/3 mol% به یک مینیمم می رسد . شیب منحنی مقاومت ویژه - دما ( مرتبه جهـش PTC ( تحت تأثیر سرعت سرمایش می باشد . با توجه به عدم توانای ی کنترل سرعت سرد کردن توسط کوره ، شیب منحنی مقاومت - دما کمتر از میزان مورد انتظار بود . همچنین به دلیل عدم توزیع مناسب دوپانت سریم و بالا بودن تخلخل مقاومت دمای محیط نیز از مقدار مورد انتظار بیشتر بود . مجموعه دو عامل کم بودن شـیب منحنـی R-T و بالا بودن مقاوم ت دمای محیط، علت پایین بودن مرتبه جهش بود . نتایج اندازه گیری منحنی جریان – زمـان نـشان داد که با افزایش ولتاژ اعمالی به نمونه زمان سوییچ نمونه کاهش یافته و همچنین جریان عبور کننـده از نمونـه نیـز افزایش می یابد در حقیقت با افزایش ولتاژ منحنی جریان – زمان به سمت چپ و بالا انتقـال مـی یابـد . علـت کـم بودن جریان در منحنی های ) ) I-t ، بالا بودن مقاوت نمونه هابوده، همچنین علت تأخیر در زمان سوئیچینگ مدار و حساسیت کم نسبت به ولتاژ، کم بودن کیفیت PTC نمونه ها است .

کلیدواژه ها

سرامیک های الکتریکی ، تیتانات باریم ، اثر PTC ، افزودنی سریم، خواص الکتریکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.