مدل یابی فرهنگ سازمانی و انگیزش با میانجیگری تعهد سازمانی در معلمان ابتدایی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات نوین در علوم انسانی، علوم تربیتی، حقوق و مطالعات اجتماعی
- کد COI اختصاصی: HELSCONF06_047
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 113
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، تهران، ایران
استادیار گروه علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، تهران، ایران
چکیده
پژوهش حاضر، با هدف مدل یابی فرهنگ سازمانی و انگیزش با میانجیگری تعهد سازمانی در معلمان ابتدایی پرندانجام گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی شاغل در شهر پرند به تعداد ۱۶۳ نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران ۱۱۵ نفر ۶۴ زن و ۵۱ مرد با روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های فرهنگ سازمانی زهیر (۲۰۱۱)، انگیزش لوداهل و کیچنر (۱۹۹۷)، و تعهد سازمانی نیگاین (۲۰۲۲) که دارای روایی و پایایی قابل قبولی بودند، استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل ضریب همبستگی، تحلیل مسیر، مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین فرهنگ سازمانی با انگیزش رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (۰/۰۵≥p). بین فرهنگ سازمانی با تعهد سازمانی رابطه معناداری وجود داشت (۰/۰۵≥p). بین تعهد سازمانی با تعهد سازمانی رابطه معناداری وجود داشت (۰/۰۵≥p). همچنین نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که متغیر تعهد سازمانی نقش میانجی گرانه را در تاثیرگذاری فرهنگ سازمانی و انگیزش داشت (۰/۰۵≥p). در مجموع، می توان نتیجه گرفت که بهبود و ارتقاء فرهنگ سازمانی و تعهد سازمانی می تواند به شکل مستقیم منجر به بهبود انگیزش معلمان گردد.کلیدواژه ها
فرهنگ سازمانی، انگیزش، تعهد سازمانیمقالات مرتبط جدید
- تحلیل مبانی فقهی حقوقی ماده ۳۰ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ و نگاهی به رویه قضایی در این خصوص
- تحلیل حقوقی و فقهی تاثیر ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ بر حقوق کودکان
- مفهوم و چهارچوب حقوقی حق فسخ در قراردادهای کار بر اساس قانون کار و رویه دیوان عدالت اداری
- نقش دفاتر اسناد رسمی و مشاورین املاک در اجرای قانون الزام
- بررسی تطبیقی کنوانسیون راجع به قانون حاکم بر مسئولیت ناشی از کالا با قوانین حمایت از حقوق مصرف کنندگان ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.