بررسی تحلیلی برونداد علمی جهان در حوزه کتابخانه دیجیتالی در پایگاه اطلاعاتیWeb of Science طی سال های ۱۹۹۲-۲۰۱۵

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_RSCI-3-6_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید غفاری

دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه پیام نور قم

محبوبه غلامحسینی

کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی ، دانشگاه پیام نور قم

نیره جعفری فر

کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی ، دانشگاه علوم پزشکی قم

چکیده

هدف: پژوهش حاضر به بررسی تولیدات علمی جهان در حوزه کتابخانه دیجیتالی، بر اساس شاخص های علم سنجی در پایگاه Web of science پرداخته است. روش شناسی: این مطالعه، از نوع کاربردی است که با استفاده از روش کتابخانه ای انجام شده و کلیه تولیدات علمی نمایه شده در حوزه کتابخانه دیجیتالی، بین سال های ۲۰۱۵-۱۹۹۲ در این پایگاه استنادی جامعه پژوهش را تشکیل داده است.       یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد امریکا و انگلستان به ترتیب دو کشور پیشتاز تولید علم در حوزه کتابخانه های دیجیتالی هستند و ایران رتبه ۳۰ جهانی را دارد. بیشترین تولیدات این حوزه مربوط به شاخه موضوعی علوم کامپیوتر (سیستم های اطلاعاتی) بوده و کتابداری و علم اطلاعات در جایگاه دوم جای گرفته است. نویسنده برتر این حوزه Edward Fox با ۲۶ اثر بوده و دکتر علی شیری با کسب رتبه ۲۳ جهانی چهره ایرانی در حوزه کتابخانه دیجیتالی در سطح بین المللی مطرح است. نتیجه گیری: علی رغم جوان بودن این حوزه تا سال ۲۰۰۶ با رشد متناسبی در زمینه انتشار مقالات علمی در این حوزه روبه رو بوده است، اما از سال ۲۰۰۶ روند تولیدات علمی دچار افت شده است. با توجه به رشد و گسترش این گونه کتابخانه ها فقدان پشتوانه علمی قوی، در آینده آنها حتما تاثیرات نامطلوبی را خواهد داشت.

کلیدواژه ها

کتابخانه دیجیتالی, ISI Web of science, تولید علم, علم سنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.