آیا اشتراک دانش در شبکه علمی ریسرچ گیت شاخص های بهره وری پژوهشگران را افزایش می دهد؟ مطالعه موردی فیزیک دانان برتر جهان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 4، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_RSCI-4-8_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده ابراهیمی

استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی ،دانشگاه شیراز

فرزانه عفیفیان

دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی ،دانشگاه شهید چمران اهواز

مرضیه گل تاجی

دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی ،پردیس بین الملل دانشگاه شیراز

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر به اشتراک گذاری دانش بر شاخص های بهره وری پژوهشگران می باشد. در همین راستا قدرت پیش بینی شاخص های بهره وری پژوهشگران در نظام گوگل اسکالر از طریق سنجه های شبکه علمی ریسرچ گیت (امتیاز آرجی، سنجه تاثیر، مشاهده و بارگیری) مورد بررسی قرار گرفته است. روش شناسی: این پژوهش از نظر هدف، بنیادی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، از نوع توصیفی با رویکرد وب سنجی است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش، نویسندگان پراستنادترین مقالات حوزه فیزیک و علوم فضایی نمایه شده در پایگاه اسکوپوس در بازه زمانی ۲۰۰۵-۲۰۱۴ بوده است که در شبکه اجتماعی ریسرچ گیت عضو بوده و همچنین در گوگل اسکالر نیز دارای پروفایل بوده اند. ۲۰۰ مقاله اول به لحاظ استناد به عنوان نمونه انتخاب شدند. از آزمون همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها: یافته ها نشان دادند که از بین سنجه های ریسرچ گیت، سنجه بارگیری با شاخص هرش رابطه مثبت و معنی دار دارد و مدل رگرسیون آن نیز معنادار است. متغیر بارگیری توانایی پیش بینی شاخص اچ پژوهشگران را دارد. این در حالی است که مدل رگرسیون برای شاخصi۱۰  معنی دار نیست و هیچ یک از متغیرهای پیش بین، توانایی پیش بینی این شاخص را ندارند. نتیجه گیری: با افزایش به اشتراک گذاری دانش توسط پژوهشگران در شبکه های اجتماعی علمی از جمله شبکه علمی ریسرچ گیت، احتمال نمایانی و بالطبع بارگیری آثار علمی آنان افزایش می یابد. بارگیری و مطالعه آثار علمی پژوهشگران می تواند به استفاده از آن اثر و درنتیجه افزایش شاخص های بهره وری محققان منتهی شود.

کلیدواژه ها

اشتراک گذاری, ریسرچ گیت, شاخص اچ, شاخص i۱۰, سنجه های جایگزین, شبکه های اجتماعی علمی, شاخص های بهره وری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.