تحلیل و تدوین شاخص های ارزیابی کیفیت مقالات علمی پژوهشی هنر مبتنی بر نظریه هنجارها و ضدهنجارهای علم
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 6، شماره: 11
- کد COI اختصاصی: JR_RSCI-6-11_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 123
نویسندگان
دانشجوی دکتری تخصصی پژوهش هنر، دانشکده هنر، دانشگاه شاهد
استادیار گروه آموزشی پژوهش هنر، دانشگاه شاهد
دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی ، دانشگاه شاهد
چکیده
هدف: کاربرگ های ارزیابی مجلات علمی، مهم ترین ابزار ارزیابی کیفیت مقالات علمی هستند. هدف از این مطالعه، توصیف عینی و کیفی شاخص های کاربرگ های ارزیابی مجلات علمی پژوهشی هنر، شناسایی کاستی های آنها در مقایسه با هنجارها و ضدهنجارهای علم و تدوین کاربرگ جدید است.روش شناسی: روش این مطالعه تلفیقی (qual) QUN و به صورت ترکیبی از پیمایش و تحلیل محتواست. برمبنای شیوه تمام شماری، نمونه ها شامل: ۱) ۹ کاربرگ ارزیابی مجلات علمی پژوهشی هنر و ۲) ۱۴ نفر از متخصصین حوزه های علم سنجی و هنر بودند. گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای، مراجعه به پایگاه های استنادی مجلات و مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. به منظور استخراج وضعیت موجود شاخص ها از سیاهه وارسی محقق ساخته، نرم افزار Excel و پرسشنامه به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. داده ها به کمک روش آمار توصیفی، برحسب درصد توزیع فراوانی و رسم جدول و نمودار تجزیه و تحلیل شد.یافته ها: یافته های تحقیق نشان می دهند، از مجموع ۵۳ شاخص موجود، شاخص «استفاده از منابع معتبر کافی و جدید (داخلی و خارجی)» با ۷۸/۷۷ درصد بیشترین و ۲۶ شاخص دیگر، با ۱۱/۱۱ درصد، کمترین درصد فراوانی را دارا می باشند. همچنین، این شاخص ها از مجموع ۷ هنجار علم مرتن، با ۶ هنجار و به میزان کمتر از ۱[۸ درصد انطباق داشته و با هیچ یک از ضدهنجارهای علم انطباقی را نشان نمی دهند.نتیجه گیری: نتایج به دست آمده، حاکی از پراکندگی و توزیع نامتوازن مولفه ها و شاخص های ارزیابی در این کاربرگ ها و نیز، عدم انطباق آنها بر الزامات نهادی علم بوده و بازنگری در آنها را ضروری نشان می دهد. درنهایت، کاربرگ ارزیابی جدید، با ۱۰ مولفه و ۴۴ شاخص تدوین شد.کلیدواژه ها
کاربرگ های ارزیابی, مجلات علمیی- پژوهشی هنر, هنجارهای علم مرتن, ضدهنجارهای علم میتروفاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.