مطالعه مقایسهای شاخصهای هرش و اف.دبلیو.سی.آی در ارزیابی آثار پژوهشگران: مورد مطالعه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 9، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_RSCI-9-18_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا بهمن آبادی

عضو هیئت علمی مرکز فناوری اطلاعات و اطلاع رسانی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی .

طیبه شهمیرزادی

استادیار مرکز فناوری اطلاعات و اطلاع رسانی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

مازیار امیرحسینی

استادیار دفتر ارتباطات علمی و همکاری های بین المللی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

چکیده

هدف: هدف از انجام این پژوهش، شناسایی استفاده از شاخص اف.دبلیو.سی.آی در ارزیابی فعالیت های پژوهشی پژوهشگران سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است.روش شناسی: پژوهش حاضر با رویکرد علم سنجی و با استفاده از روش تحلیل استنادی انجام شده است. جامعه پژوهش را ۱۳۰۶۶ مقاله بین المللی از ۱۵۸۹پژوهشگر سازمان تشکیل می دهد که داده های مربوط به آنها از پایگاه اسکوپوس و نیز سامانه علم سنجی سازمان مذکور استخراج شده است. در راستای اهداف پژوهش حاضر، پژوهشگرانی که شاخص هرش ۱ داشته و هم زمان مقالات آنان نیز از امتیاز اف.دبلیو.سی.آی برخوردار بود (درمجموع ۱۵۸۹ نفر) از این مجموعه استخراج و داده های آنها برای این مطالعه تحلیل شد. محاسبه میانگین اف.دبلیو.سی.آی پژوهشگران صرفا بر مبنای مقالات دارای امتیاز یادشده انجام شده و مقالات فاقد این امتیاز از حیطه بررسی خارج شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل و نیز اس پی اس اس صورت گرفته است.یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد میانگین شاخص اف.دبلیو.سی.آی برای تمامی پژوهشگران مورد مطالعه ۰.۳۹۸ بوده و بالاترین امتیاز به دست آمده نیز ۹.۸۵ است.میانگین این شاخص برای همه گروه های موضوعی یازده گانه کمتر از ۱ بوده و در همین حال گروه موضوعی جنگل و مرتع و منابع طبیعی با کسب ۰.۶۱ بالاتر از بقیه گروه ها قرار گرفته است. همچنین ارتباط مستقیمی میان شاخص هرش پژوهشگران با شاخص اف.دبلیو.سی.آی آنان درمجموع وجود ندارد یا چنین ارتباطی در حد بسیار ضعیفی است. بر اساس یافته های پژوهش میانگین شاخص هرش بالاتر لزوما به معنای کیفیت بالاتر مقالات نبوده و میانگین موضوعی وزنی این مقالات نسبت به همتایان خود در سطح جهانی در سطح پایین تری قرار دارند.نتیجه گیری: با وجود تفاوت های نه چندان گسترده میان دو شاخص اف.دبلیو.سی.آی و هرش، استفاده از شاخص اف.دبلیو.سی.آی در ارزیابی مقالات پژوهشگران سازمان می تواند بیشتر قابل اتکا باشد.

کلیدواژه ها

ارزیابی پژوهش, شاخص هرش, شاخص اف.دبلیو.سی.آی, سازمان تحقیقات, آموزش و ترویج کشاورزی, و علم سنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.