بررسی ریزساختاری و ویژگی های آجرهای آلما ۷۰ مورد استفاده در کوره ی کربنات سدیم
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: چهاردهمین کنگره دوسالانه سرامیک ایران و چهارمین کنفرانس بین المللی سرامیک ایران
- کد COI اختصاصی: ICC14_097
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 28
نویسندگان
کارشناس ارشد مهندسی مواد، دفتر مرکزی گروه صنعتی شیشه کاوه
کارشناس ارشد مهندسی مواد، دفتر مرکزی گروه صنعتی شیشه کاوه
کارشناس ارشد مهندسی مواد، دفتر مرکزی گروه صنعتی شیشه کاوه
کارشناس ارشد مهندسی مواد، دفتر مرکزی گروه صنعتی شیشه کاوه
چکیده
طراحی کوره های کربنات سدیم بنا بر شرایط محیطی و بازدهی موردنیاز جهت دستیابی به محصول نهایی، به دو صورت کک سوز و گازسوز انجام می شود. امروزه بیشتر شرکت های فعال در این صنعت به دلیل مسائل زیست محیطی، پیشرفت تکنولوژی و بازدهی بالای تولید، به استفاده ی بیشتر از کوره های گازسوز روی آورده اند. درحالی که در کشور ایران، به دلیل احتمال بالای قطع گاز در فصول سرد سال، امکان تبدیل کامل کوره های کک سوز به گازسوز وجود ندارد و این امر موجب استفاده از هر دو نوع طراحی کوره به صورت همزمان شده است. بنا بر نوع طراحی کوره های کربنات سدیم، جنس آجر مصرفی متفاوت است. به طور عمده آجرچینی کوره های کک سوز با آجرهای آلومینا بالا با نام تجاری آلما۷۰ (High Alumina Bricks - Alma۷۰) انجام می شود؛ در حالی که در کوره های گازسوز، از آجرهای منیزیتی در مناطق پخت و آجرهای شاموتی و آلما۷۰ در مناطق ورود و خروجی مواد، استفاده می شود. لازم به ذکر است که با توجه به عمر کوره ها و رفتار خوردگی آجر در کوره های گازسوز، در برخی کوره ها نیز آجرچینی تماما با آجرهای آلما۷۰ انجام می شود. آجرهای آلما۷۰ در مقایسه با آجرهای پایه منیزیتی، مقاومت بیشتری در برابر شرایط جوی، رطوبت و اتمسفر اسیدی ضعیف، از خود نشان می دهند. این آجرها عمدتا از منابع بوکسیتی و آندلوزیتی تولید می شوند و میزان بالای Al۲O۳ در این آن ها باعث تفاوت فاحش، در استحکام، چگالی، تخلخل، کاربری و محل استفاده ی آجر در مقایسه با آجر شاموتی می شود. علاوه بر درصد Al۲O۳ در آجر، میزان و نوع فازهای موجود در آجر تولیدی، به خصوص فاز مولایت، در ویژگی نهایی محصول تاثیرگذار است. در این پژوهش به بررسی ریزساختار و اثر آن بر ویژگی های چهار نمونه آجر آلما۷۰ ساخت کشورهای ایران و چین مورد استفاده در کوره های کربنات سدیم پرداخته شده است.کلیدواژه ها
کوره کربنات سدیم، دیرگداز آلومینایی، آجر آلومینا بالا، ریزساختار، خواص مکانیکیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.