آینده پژوهی در مدیریت آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای؛ ابعاد و الگوها

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه کارافن، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KARFN-21-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه فتاحی

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت آموزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

مهدی شریعتمداری

استادیار، گروه مدیریت آموزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

فرشته کردستانی

استادیار، گروه مدیریت آموزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

مطالعات آینده از آن جا که فرصتی ساختاریافته برای نگاه به آینده و بررسی نقش عوامل موثر در شکل­گیری آینده را فراهم می­کند، امکان ایجاد چشم­انداز مطلوب برای سیاست گذاران و تصمیم­گیران نظام آموزشی در راستای توسعه را به وجود می­آورد بنابراین پژوهش حاضر با هدف آینده­پژوهی در مدیریت آموزشی دانشگاه فنی و حرفه­ای و احصای ابعاد و الگوها، در افق ۱۴۰۵ شمسی مورد تدقیق نظر قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی کلیه خبرگان حوزه مدیریت آموزشی، آموزش عالی، آینده پژوهان و روسای دانشکده­ها و آموزشکده­های ­فنی و حرفه­ای بود که با انجام ۱۸ مصاحبه نمونه به اشباع نظری رسید و در بخش کمی شامل ۹۱۸ نفر از استادان و کارکنان منطقه ۲ دانشگاه فنی و حرفه ای بود که ۲۷۱ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش پژوهش از نظر داده، آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) و از نظر نوع مطالعه، تحلیل شبکه مضامین و پیمایشی مقطعی می­باشد. برای جمع­آوری داده­ها از ابزار مصاحبه به صورت نیمه­ساختار­یافته عمیق و پرسش نامه­ای محقق ساخته با ۱۰۵ سنجه استفاده شد. در تجزیه وتحلیل داده­های تحقیق نیز از تحلیل عاملی تاییدی و ماتریس تحلیل تاثیرات ضمن کاربست نرم افزار PLS (۲۰۲۳) و میک­مک، سناریوهای قوی برای آن استخراج گردید. یافته­ها حاکی از آن است که مضامین سازمان­دهنده احصاشده در سه سطح مفهومی محتوایی، ساختاری و زمینه­ای مرتب شده بر ساختار دانشگاه متضمن شاخص­هایی همچون «نوآوری و خلاقیت»، «رعایت اصل شایستگی»، «تبلیغات و رقابت­پذیری»، «مشارکت بخش خصوصی»، «پیشرفت فناوری» و «حمایت جامعه» هستند که بیشترین تاثیر مستقیم برای دست­یابی به آینده­پژوهی مدیریت آموزشی در دانشگاه فنی و حرفه ای داشتند.

کلیدواژه ها

دانشگاه فنی و حرفه ای, سناریوهای آینده پژوهی, مدیریت آموزشی, نیازهای آموزشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.