اخلاق و حسابرسی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دومین کنفرانس ملی تحولات نوین در مطالعات مالی، اقتصادی و حسابداری
- کد COI اختصاصی: NDSC02_236
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 146
نویسندگان
استادیار گروه حسابداری ، واحد تنکابن ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تنکابن ، ایران
دانشجوی دکتری گروه حسابداری ، واحد تنکابن ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تنکابن ، ایران
دانشجوی دکتری گروه حسابداری ، واحد تنکابن ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تنکابن ، ایران
چکیده
هدف مقاله بیان اهمیت اخلاق در مبحث حسابرسی می باشد و بر لزوم شفافیت جهت درک مفهوم اخلاق در این زمینه تاکید دارد. اخلاق یکی از مهم ترین موضوعات با اهمیت در حسابرسی است . تعریف اخلاق، ارزیابی پیامدهای اخلاقی در زمینه های مختلف ، از جمله حسابرسی را امکانپذیر می کند. بدون درک روشن از اخلاق، پرداختن به مسائل اخلاقی و انتخاب آگاهانه ای که با استانداردهای اخلاقی مطابقت دارد، چالش برانگیز می شود. اما ضروری است که چالش های اخلاقی مرتبط با حسابرسی را به دقت مدیریت کرد تا حفظ اعتماد مشتریان و حرفه حسابرسی تضمین گردد. در رعایت اخلاق حرفه ای ، حسابرسان ناچارند که اعتمادسازی درست و قانع کننده داشته باشند. نفوذ اخلاق در حرفه حسابرسی بیانگر یک پدیده نادر و قابل ملاحظه ای است . در دنیای امروز حسابرسی بدون اخلاق قابل هضم نیست ، هرچه حسابرسی به اخلاق نزدیک تر باشد اطمینان معقول بیشتری را به جامعه خواهد داشت . حسابرسان باید با حفظ بی طرفی نسبت به جمع آوری و ارزیابی مربوط بودن و اعتبار شواهد بپردازند. اگر چه نوع، میزان و قابلیت اتکای شواهد در کارهای مختلف حسابرسی می تواند متفاوت باشد، اما جمع آوری و ارزیابی شواهد، بخش اعظم فعالیت های حسابرسان را تشکیل می دهد. این مقاله همچنین تاکید دارد که محققان اخلاق در حسابرسی باید برای تعریف اخلاق، موضوعات را به دقت بررسی کنند و راهنمایی درباره چگونگی انتقال از تعریف اخلاق به شناسایی موضوعات تحقیقاتی در این زمینه ارائه دهند.کلیدواژه ها
اخلاق، چالش اخلاقی ، حسابرسی ، اخلاق حرفه ایمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.