تحلیل بصری و مضمونی نگاره های سنگ قبور روستای تبادکان مشهد

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله هنرهای صناعی خراسان بزرگ، دوره: 2، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_HGI-2-5_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه حسن زاده

کارشناسی ارشد هنر اسلامی، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران

علی رضا شیخی

استادیار گروه صنایع دستی، دانشکده هنرهای کاربردی دانشگاه هنر، شهر تهران، ایران

چکیده

از قبرستان ­های تاریخی حومه مشهد می توان قبرستان روستای تبادکان را نام برد که سنگ قبور آن راوی رمز و راز تاریخ منطقه بوده و نگرش آن­ها به زندگی را حکایت دارد. هدف پژوهش حاضر، تحلیل بصری و محتوایی کتیبه، فرم و نقوش سنگ قبور است. از این رو، پرسش اصلی عبارت است از این که فرم و نقش سنگ قبور تبادکان چیست و چه مضامینی دارند؟ روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات بر اساس مطالعات میدانی و اسناد کتابخانه­ای گردآوری شده است. تعداد ۸۶ سنگ­قبر از این قبرستان عکس برداری شد که از این تعداد ۵۱ سنگ­قبر به دلیل ویژگی­های منحصربه فرد، مورد مطالعه قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد دو نوع سنگ­قبر محرابی و صندوقی (پنج سنگ داخل ضریح) از جنس گرانیت و شیستی بیشترین تعداد را در قبرستان این روستا دارند. تمامی سنگ­ها به طور منظم و به زیبایی کادربندی شده و نقوش و کتیبه بر آن نقش بسته ­اند. اکثر کتیبه­ها شامل اشعاری در رابطه با آرامش دنیای باقی، آیات قرآنی و سخنان اهل بیت(ع) است. نقوش زیبایی ازجمله نقوش اشیاء روزمره تا ادوات جنگی که خاص این منطقه است، همگی جلوه­ای خاص به سنگ قبور بخشیده است. نقوش با توجه به جایگاه، شخصیت و خصوصیات متوفی طراحی شده است. فرم کلی سنگ، نقش و کتیبه آن همگی گویای بخش وسیعی از باورها و عقاید مردم منطقه و برگی از تاریخ به شمار می­آید. آنچه بر سنگ حک می­شود از نقش تا کتیبه، همگی در جهت طلب آمرزش و آرامش متوفی برای زندگی بهتر در جهان ابدی و بیان سوگ و ماتم بازماندگان بوده که به جاودانگی انسان دلالت دارد.

کلیدواژه ها

مشهد, روستای تبادکان, سنگ قبر, جاودانگی, ساختار بصری و محتوایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.