جایگاه مادر و بازتاب آن در شعر شاعران معاصر بلوچ
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: اولین همایش ملی نگرش های نوین در مسائل آموزش و پرورش
- کد COI اختصاصی: EDPNU01_843
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 283
نویسندگان
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد اقلید، دانشگاه آزاد اسلامی اقلید، ایران
دانشیار زبان و ادبیات فارسی، واحد اقلید، دانشگاه آزاداسلامی اقلید، ایران
دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده
جایگاه مادر از دیدگاه شاعران بلوچ؛ مادر رکن مهم خانواده است که در پیشرفت یا پسرفت جامعه نقش تاثیرگذاری دارد. اهمیت و نقش مادر در تربیت و پرورش فرزند بر کسی پوشیده نیست. با این حال ایفای نقش مادری توسط یک زن و تاثیرگذاری وی در رشد و تربیت فرزند مستلزم حمایت های حقوقی در جامعه است. بنابراین بررسی نقش زنان، به ویژه نقش و جایگاه مادر در همه آثار ادبی به ویژه آثار شاعران معاصر بلوچ از نظر جامعه شناسی و ادبی حایز اهمیت است. در اشعار بلوچ، مادر نمونه کامل مهربانی، ایثار و فداکاری بوده ا ست. این موضوع یکی از محورهای تفاوت میان نقش مادر در ادبیات کهن و نوین ا ست. شاعران بلوچی که در اشعار خو د به زنان و نقش آن ها در خانواده و جامعه بلوچستان بیشتر پرداخته اند، حبیبه ملازهی، مولوی دین محمد حسینزهی، طارق پسند، عبدالغفار کرد، عبدالسلام بزرگزاده و یارمحمد اربابی است. در این مقاله سعی شده که تصویر مادر در اشعار شاعران فوق الذکر از دیدگاه دین مبین اسلام و اجتماعی بررسی شود. در اشعار شاعران بلوچ مادران را با خصوصیات رفتاری و صفات اخلاقی معرفی می نماید. عشق ورزیدن به مادر در همه فرهنگ ها مورد ستایش و تقدیس قرار گرفته است، یافته های پژوهش نشان می دهد که زنان در نقش و جایگاه مادر و تربیت فرزندان، برای شاعران بلوچ بیشترین اهمیت را دارند.کلیدواژه ها
مادر، شعر بلوچ، مهربانی، ایثار، فداکاریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.