اثرات بازوی وازودپرسور در مقابل بازوی وازوپرسور سیستم رنین- آنژیوتانسین بر تنظیم همودینامیک کلیوی در آسیب ایسکمی-ری پرفیوژن کلیه؛ تفاوت جنسیت
محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره: 40، شماره: 668
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 39
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IMSJ-40-668_003
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
چکیده مقاله:
مقاله مروریمکانیسم های دقیق دخیل در آسیب حاد کلیوی (Acute kidney injury) AKI ناشی از ایسکمی- ری پرفیوژن کلیوی (Ischemia-reperfusion ) IR به طور کامل شناحته نشده است. با این وجود، مشخص شده که سیستم رنین- آنژیوتانسین (Renin-angiotensin system ) RAS، می تواند نقش مهمی در AKI مرتبط با IR ایفا نماید. RAS به عنوان یکی از مهم ترین سیستم های وازواکتیو اندوکرین، پاراکرین و اینتراکرین در نظر گرفته می شود که در تنظیم فیزیولوژیکی عملکردهای قلبی- عروقی، فشارخون، تعادل مایع و الکترولیت ها حائز اهمیت است. این سیستم، مجموعه ای از اثرات سودمند و یا ناسازگار عروقی و کلیوی را اعمال می کند. دو بازوی اصلی RAS شامل آنزیم مبدل آنژیوتانسین ((ACE، آنژیوتانسین II، رسپتور AT۱ (بازوی وازوکانستریکتور) و ACE۲، آنژیوتانسین ۷-۱، رسپتور AT۲ و رسپتور Mas (بازوی وازودیلاتور) می باشند. ایسکمی- ری پرفیوژن و برون دادهای آن وابسته به جنس گزارش شده است، از طرفی عملکرد RAS سیستمیک و موضعی در تنظیم همودینامیک کلیوی نیز می تواند تحت تاثیر جنسیت قرار گیرد. در واقع جنسیت و هورمون های جنسی، حساسیت به آنژیوتانسین II و آنژیوتانسین ۷-۱ را تحت تاثیر قرار می دهند. این مقاله ی مروری به بررسی نقش رسپتورهای بازوی وازودپرسور جدید در مقابل بازوی وازوپرسور کلاسیک RAS و تداخل عملکرد آن ها و همچنین تفاوت های جنسی در فعالیت این سیستم و اثر آن ها بر جریان خون کلیوی در آسیب ایسکمی- ری پرفیوژن کلیه پرداخته است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرزانه کریمی
استادیار، گروه فیزیولوژی، دانشکده ی علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بهبهان، بهبهان، ایران
طاهره صفری
استادیار، گروه فیزیولوژی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
مهدی نعمت بخش
استاد، گروه فیزیولوژی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
ناهید ماسپی
استادیار، گروه انگل شناسی، دانشکده ی پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
مریم ملکی
استادیار، گروه فیزیولوژی، دانشکده ی پزشکی، مرکز تحقیقات بیماری های غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :