بررسی میزان فلزات سنگین ، خواص فیزیکوشیمیایی و میکروبی شیره های انگور تولید شده به روش سنتی در استان همدان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: هشتمین کنگره بین المللی علوم و صنایع غذایی، کشاورزی و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: FOODCONG08_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلال پورتقی

کارشناس ارشد بهداشت مواد غذایی، معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان

جواد کرمی

کارشناس ارشد شیمی، معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان

محمد کاظم زاده

پزشک ، معاونت غذا و دارو ، دانشگاه علوم پزشکی همدان

علی حشمتی

استاد بهداشت مواد غذایی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان

ایرج خدادادی

استاد بیوشیمی بالینی، گروه بیوشیمی بالینی ، دانشگاه علوم پزشکی همدان

محمدرضا مرادی

دکتری تخصصی پزشکی مولکولی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

شیره انگور یکی از مغذی ترین و ماندگارترین فرآورده های حاصل از انگور است که در ایران عمدتا به صورتسنتی تولید می شود. در فرآوری این محصول به روش سنتی مقادیری از خاک های قلیایی به عنوان عاملیجهت تقلیل اسیدیته و کمک فیلتراسیون به آب انگور اضافه می شود. وجود فلزات سنگین در خاک برخی ازمناطق همواره سلامت این محصول را به چالش کشیده است. در این تحقیق ضمن بررسی مقادیر فلزات سنگیندر شیره های تولید شده در سطح استان همدان به عنوان قطب تولید شیره انگور به ارزیابی سایر ویژگی هایفیزیکو شیمیایی و میکروبی آنها پرداخته شده است. در این مطالعه مقطعی بر اساس پراکنش و میزان تولید اینمحصول تعداد ۲۳ نمونه به صورت کاملا تصادفی از نقاط مختلف استان انتخاب و پارامترهای مورد اشاره درآنها ارزیابی شد. فلزات سنگین شامل سرب،کادمیوم، مس، قلع، روی، آهن، آرسنیک بودند که با روشاسپکتروفتومتری جذب اتمی ارزیابی شدند. علاوه بر میزان فلزات سنگین ، ویژگی هایفیزیکوشیمیایی (خاکستر، ساکارز، اسیدیته، pH و بریکس) و میکروبی (تعداد باکتری های اسید دوست، مخمر)نمونه ها اندازه گیری شد.یافته ها: نتایج آزمون آماری one sample t-test و مقایسه یافته ها با مقادیر مجاز استاندارد مربوطه نشان دادکه میزان فلزات سنگین در تمام نمونه های مورد بررسی در حد مجاز بودند. همچنین نمونه ها از نظر ویژگیهای فیزیکو شیمیایی و میکروبی در حد مطلوبی بودند. اگرچه نتایج به دست آمده حاکی از وضعیت مطلوبنمونه های شیره انگور سنتی تهیه شده به روش سنتی در استان همدان بود، اما در حال حاضر ویژگی هایمیکروبی شیره انگور با استاندارد مربوط به آبمیوه ها مقایسه می شود. بنابر این با توجه به متفاوت بودن فرآیندتولید شیره انگور با آبمیوه های پاستوریزه ،تدوین استاندارد مختص ویژگی های میکروبی شیره انگور بسیارضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

شیره انگور، فلزات سنگین، خواص فیزیکو شیمیایی و میکروبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.