جایگاه عدالت خواهی و نقش آن در قواعد حقوقی با رویکرد اسلام

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق و پژوهش های دینی
  • کد COI اختصاصی: ICCA09_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه زهرا حسینی

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد

علی رضا علیخانی

دکتری حقوق خصوصی عضو هییت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد

چکیده

اندیشه عدالت از نخستین روزهای پیدایش حیات تا هنگام جاودانگی جزء جدایی ناپذیر زندگی بشر را به خود اختصاصداده است؛ از این رو اندیشه عدالت را باید مقوله ای فرازمانی و فرامکانی دانست. عدالت را مفهومی ساده انگاشتن،تصوری است ساده انگارانه که خطرناک است. عدالت صرفا یک مفهوم ساده نیست، بلکه بیانگر یک آرمان است. اینمقاله با هدف بررسی جایگاه عدالت خواه یدر قواعد حقوقی با توجه به اسلام می باشد. به نظر می رسد که در حقوقاسلام روح واحد حاکم بر عدالت در تمامی علوم مرتبط با آن نظیر فلسفه، کلام، عرفان، اخلاق و... به معنی رعایتحد وسط افراط و تفریط یا اعتدال» است. ما در این نوشتار در پی پاسخگویی به این پرسش هستیم که آیا می توان عدالترا به عنوان اصلی مستقل در تجزیه و تحلیل های حقوقی قرار داد یا خیر؟ به عبارت دیگر آیا اندیشه عدالت می تواند بهعنوان منبعی مستقل در جهت تصویب نسخ، تقیید و یا تفسیر سایر منابع حقوقی قرار گیرد یا خیر.

کلیدواژه ها

عدالت، حقوق، ایران، قواعد حقوقی، اسلام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.