تحلیل و بررسی بازنگری در قانون اساسی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق و پژوهش های دینی
- کد COI اختصاصی: ICCA09_030
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 338
نویسندگان
کارشناسی ارشد حقوق عمومی دانشگاه قم
چکیده
بازنگری در قانون اساسی یکی از ابتکاراتی است که باعث تداوم حکومت ها یا دولت ها می شود و شرایط جامعه را بانیازهای مردم و تحولات جهان منطبق می سازد. بر همین اساس پی شبینی اصل بازنگری در قانون اساسی یکی از ضروریاتاجتناب ناپذیر محسوب می شود. در قانون اساسی مشروطیت، مجلس شورای ملی و سنا، جداگانه و یا با همدیگر و یا باپیشنهاد دولت و در صورت تصویب پادشاه می توانست نسبت به بازنگری در قانون اساسی اقدام کند. بنابراین به نظر می رسددر تشخیص ضرورت بازنگری، قانون اساسی مشروطیت نمایندگانی از جانب مردم را به صورت مستقیمی دخالت دادهبودند. در قانون اساسی سال ۱۳۵۸ هجری شمسی این موضوع در قانون اساسی تصریح نشده بود، لیکن با اصلاحات اخیرقانون اساسی در سال ۱۳۶۸ هجری شمسی، بازنگری قانون اساسی مورد توجه و عنایت مسولان بازنگری قانون اساسی بهخصوص بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) (فرمان ۴ / ۲ / ۶۸) واقع شد و فصل چهاردهم قانوناساسی با عنوان «بازنگری در قانون اساسی، زمان بازنگری، مقام مبتکر بازنگری، شورای بازنگری، چگونگی تصویب اصلاحات شورای بازنگری (تصویب رهبری و همه پرسی) و بالاخره محدودیت های حاکم بر بازنگری در قانون اساسی»را بیان نموده است که برخی از مهمترین آن ها، محدودیت های دین و مذهب رسمی کشور و جمهوری بودن حکومت واداره امور کشور بر اساس اراده مردم می باشد که قابل بازنگری نیستند.از آنجا که قانون اساسی ایران به صورت شکلی ونوشته یا مدون می باشد، بازنگری آن تابع شرائط خاص و ویژه ای می باشد که آن را از بازنگری قوانین اساسی غیر مدونمتمایز می کند و تغییر و اصلاح قانون اساسی تابع شرائطی متمایز از تغییر قوانین عادی می باشد.با توجه به اینکه قوانین اساسیزاییده تفکرات بشر است و این تفکرات مصون از لغزش و خطا نیست؛ و همچ نین خواسته ها و نیازهای بشری دائما در حالتغییر است می بایست این قوانین هم مطابق این نیازها و تحولات تغییر و اصلاح شود. جهت اینکه این اصلاح و بازنگری بهراحتی و از راه قانونی انجام گیرد باید در خود قانون اساسی به این مساله اشاره شود و تدابیر لازم برای بازنگری اندیشیده شود.کلیدواژه ها
بازنگری، قانون اساسی، حقوق اساسی، همه پرسیمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.