مقایسه روند تولید علم در حوزه های مختلف زیست پزشکی در ایران با سایر کشورها

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاع رسانی پزشکی نوین، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMIS-10-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام بگلری بگلر

Department of Community Medicine, School of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

مجید خادم رضائیان

Medical Sciences Education Research Center, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

محمد معینی نوده

Department of Internal Medicine, School of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

لیدا جراحی

Department of Community Medicine, School of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

چکیده

هدف کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی کشور ها تا حد زیادی به میزان تولید، انتشار و به کار گیری دانش به روز در حیطه های پزشکی بستگی دارد. یکی از مهم ترین سیاست های ایران پس از انقلاب اسلامی نیز ارتقای رشد علمی کشور بوده است. در همین راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین روند تولید علم در حوزه های مختلف زیست پزشکی در ایران طی ۲ دهه اخیر (۱۹۹۶-۲۰۱۷) و مقایسه آن با سایر کشور ها انجام شد. روش ها در این مطالعه مقطعی، شاخص های میانگین تعداد مقالات چاپ شده، میانگین تعداد استناد ها و میانگین تعداد استناد ها به ازای هر مقاله از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۷ میلادی برای حوزه های مختلف زیست پزشکی و نیز به تفکیک سال و کشور با استفاده از پایگاه استنادی اسکوپوس بررسی و مقایسه شد. آمار توصیفی شامل روند تغییرات تعداد مقالات و استناد ها، در کل و به تفکیک حوزه های مختلف زیست پزشکی و رتبه ایران در رشد علمی با سایر کشور ها در سال های مختلف مقایسه و در حوزه های گوناگون محاسبه شد. یافته ها روند انتشار مقالات پژوهشگران ایرانی در حوزه زیست پزشکی که در پایگاه استنادی اسکوپوس نمایه شده، به ویژه در ۱۰ سال اخیر (۲۰۰۷ تا ۲۰۱۷) رشد قابل توجهی داشته است. به موازات افزایش تعداد مقالات چاپ شده، تعداد استناد های ارجاع شده به مقالات نیز در ایران از سال ۲۰۰۹ به بعد همواره بالاتر از میانگین جهانی بوده است. اما از سوی دیگر، میانگین تعداد استناد ها به ازای هر مقاله در ایران غالبا پایین تر از میانگین جهانی بوده و رشد قابل ملاحظه ای نداشته است. بررسی رتبه ایران در سطح جهانی از نظر تعداد استناد ها نشان داد رتبه ایران در این شاخص از ۷۲ در سال ۱۹۹۶ به رتبه ۲۴ در سال ۲۰۱۷ صعود کرده است. رتبه ایران در سطح جهانی از نظر تعداد مقالات چاپ شده نیز از رتبه ۶۳ در سال ۱۹۹۶ به رتبه ۱۸ در سال ۲۰۱۷ ارتقا یافته بود. در سال ۲۰۱۷، ۵ حوزه برتر از نظر میانگین تعداد استناد به ترتیب عبارت بودند از: رادیولوژی، بهداشت عمومی، عفونی، انکولوژی و غدد. نتیجه گیری نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که رتبه ایران در تولید علم در سطح جهانی طی بازه زمانی مورد بررسی بهبود یافته و پیشرفت کرده است. با وجود این، همواره ضعف قابل توجهی در شاخص تعداد استناد ها به ازای هر مقاله در ایران وجود داشته که ضروری است برای بهبود آن سیاست های لازم مدنظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Scientometrics, Scientific growth, Scientific production, Biomedicine, علم سنجی, رشد علمی, تولید علم, حوزه موضوعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.