ناکارآمدی دولت و تاثیر آن بر ساختار بخش خصوصی ایران (مطالعه موردی: دوره زمانی ۱۳۸۴ - ۱۳۵۸)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، دوره: 15، شماره: 58
- کد COI اختصاصی: JR_QJSD-15-58_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 118
نویسندگان
دانشجوی دوره دکتری دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی
دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی
چکیده
شناخت ابعاد ظرفیت دولت در ایران واجد اهمیت فراوانی است چراکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حوزه فعالیت اقتصادی دولت به دلایل متعدد گسترش و این مسئله باعث ناکارآمدی در بخش های مختلف سیاسی و اقتصادی کشور شده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی علل ناکارآمدی دولت ج. ا ایران در شکل گیری و حمایت از بخش خصوصی قدرتمند و مستقل در بازه زمانی ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۴ است. در این تحقیق از روش اسنادی به منظور گردآوری داده ها و از روش تحلیل علی (تکنیک ردیابی فرآیند) به منظور تعیین تاثیرات متغیرهای تحقیق استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد ساختار سیاسی به وجود آمده پس از پیروزی انقلاب ۵۷، با توزیع نابرابر ثروت و ایجاد رانت بین گروه های نزدیک به فضای فکری خود، دیگر گروه های اجتماعی و سیاسی را از گردونه رقابت خارج کرد و این روند حذفی به مرور به انسداد سیاسی ختم گردید. نتیجه چنین روندی، ابزار گونه شدن دولت در دستان گروه های اجتماعی خاص به منظور حفظ و گسترش منافع خود خواهد بود. انسداد سیاسی به وجود آمده در عرصه اقتصادی از طریق ابزارهایی چون ایجاد ابهام در قوانین و مقررات و مخدوش سازی شفافیت در ساز و کارهای رقابتی دنبال و منجر به شکل گیری انحصار و ناکارآمدی دولت شد؛ تداوم چنین روندی، شکل گیری بخش خصوصی مستقل در کشور را با مشکلات جدی رو به رو ساخته است.کلیدواژه ها
دولت جمهوری اسلامی ایران, بخش خصوصی, اصل ۴۴ قانون اساسی, ظرفیت قانونی دولتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.