نقش مزارع پرورش میگو در توانمندسازی و توسعه اقتصادی روستاهای ساحل شرقی دریای خزر (نمونه موردی: روستاهای شهرستان گمیشان)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری-منطقه ای، دوره: 14، شماره: 52
  • کد COI اختصاصی: JR_GIAJ-14-52_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر نجفی کانی

دانشیار گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

بهمن صحنه

استادیار گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

مهتاب درخشان فرد

گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

چکیده

یکی از زمینه­های مناسب برای فعالیت ‎های تولیدی در بخش آبزی­پروری، گسترش مزارع پرورش میگو است. این اقدام ضمن تولید پروتئین سالم، برای ایجاد اشتغال، ارزآوری با حضور در بازارهای بین المللی و توسعه اقتصادی روستاهای ساحلی حاشیه دریای خزر، اهمیت فراوانی دارد. نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق توصیفی­- تحلیلی و میدانی است. پایایی ابزار تحقیق(پرسش­نامه)، با استفاده از ضریب آلفای­کرون­باخ برای مولفه­های مورد بررسی تحقیق برابر با ۷۶/۰ به­دست آمده است. جامعه آماری تحقیق حاضر، سرپرستان خانوار در ۶ روستای شهرستان گمیشان است که برابر با ۹۲۳۲خانوار می باشد و از بین آنان ۴۶۹ نفر در بخش آبزی­پروری اشتغال دارند. جهت انتخاب نمونه های تحقیق، از روش نمونه گیری نصادفی ساده استفاده شده و به­منظور تعیین حجم نمونه، از فرمول کوکران بهره گرفته شده است. ابتدا تعداد ۲۱۱ خانوار به­عنوان جامعه نمونه انتخاب شد، سپس داده­های مستخرج از پرسش­نامه، با بهره­گیری از نرم­افزار«Spss» و با استفاده از آزمون­های؛ تحلیل همبستگی گاما، مقایسه میانگین فریدمن و کروسکال­والیس مورد تجزیه­وتحلیل قرار گرفت. نتایج ماتریس تحلیل همبستگی گاما نشان می­دهد که اکثر شاخص­های توسعه اقتصادی، با گسترش مزارع پروش میگو رابطه ۹۹ درصدی و معناداری دارند. همچنین نتایج آزمون فریدمن بیانگر میزان اهمیت هر یک از شاخص­های توسعه اقتصادی بوده و تفاوت معنادار و ۹۹ درصدی را نشان می­دهند. آزمون مقایسه میانگین کروسکال­والیس نیز میزان تاثیرگذاری مزارع پرورش میگو در شش روستای مورد مطالعه را مشخص می­کند. پرورش میگو به­عنوان یکی از منابع مهم تامین غذای سالم محسوب می­شود و در حال حاضر در زمین های ساحلی لم­یزرع شمال شرقی دریای خزر که مناسب سایر فعالیت های اقتصادی نیست، قابل گسترش است. این اقدام مهم، باعث توانمندسازی و بهبود کیفیت زندگی و معیشت پایدار روستاییان شاغل در مزارع پرورش میگو شده است.

کلیدواژه ها

توانمندسازی, توسعه اقتصادی, مزارع میگو, گمیشان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.