معماری بیوفیلیک در ارتقا طراحی مجتمع های مسکونی و ادارات
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم جغرافیایی ، معماری و شهرسازی، دوره: 5، شماره: 48
- کد COI اختصاصی: JR_GAU-5-48_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 159
نویسندگان
کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی مرودشت
چکیده
فضای اداری بعد از مسکن برای انسان با اهمیت ترین فضای زندگی روزمره و تعیین کننده در میزان سطح روحیه و سلامت روان کارمندان آن می باشد انسان بیش از هر زمان دیگر چه از نظر روحی و چه از نظر جسمی نیازمند طبیعت است. نیازی که همواره با خلقت انسان در پیوند بوده است؛ بنابراین، طراحی بیوفیلیک به منظور پاسخ به این نیاز انسان برای برقراری مجدد این تماس با طبیعت به معماری کمک می کند و طراحی بیوفیلیک نظریه ای است که هدف آن ادامه ارتباط فرد با طبیعت در محیط های روزانه یعنی زندگی و کار می باشد. هدف اصلی این پژوهش با عنوان تاثیر بیوفیلیک در واحد اداری جهت ارتقا طراحی مجتمع های مسکونی است. برای نوشتن این پژوهش از روش توصیفی– تحلیلی و با مروری بر اسناد کتابخانه ای صورت گرفته شده است. با بررسی نمونه موردی های خارجی و الگو گرفتن از آن با کمک گیری از مولفه های بیوفیلیک همچون بهینه کردن و استفاده از نور طبیعی و صدای الهام بخش طبیعت و طیف رنگی مناسب شاخص و خنثی القاکننده حس طبیعت و بافت و فرم طبیعت گرا برای کیفیت بخشی بیشتر در فضا کار و اداری می توان ارتباط و تعامل عمیقی بین انسان با طبیعت خود برقرار نمود و از استرس و تنش های موجود کاست. امروزه محیط های کاری و. . . به فضاهایی خشک و بی روح تبدیل شده است در حالی که نیاز انسان به برقراری رابطه با طبیعت فطری و غیرقابل انکار است. از لحاظ روانشناسی محیطی، طبیعت سبب آرامش و آسایش جسمی، روحی و روانی انسان می شود. در این میان رویکرد طراحی بیوفیلیک به دلیل برقراری رابطه ای تنگاتنگ میان انسان و طبیعت می تواند در ارتقا طراحی محیط چنین محیط هایی موثر باشد. بیوفیلیک تلاشی است برای از بین بردن شکافی که بین معماری مدرن و نیاز انسان ها به برقراری ارتباط با جهان طبیعی بوجود آمده است. تاثیر اصول طراحانه معماری بیوفیلیک بر کیفیت و ارتقا طراحی معماری، هدفی است که پژوهش حاضر در پی انجام آن است. نتایج نشان می دهد اصول معماری بیوفیلیک، بر بسیاری از شاخصه های سلامتی تاثیرگذار است و فواید بسیاری بر ارتقا طراحی معماری دارد. نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده طراحان معماری قرار گیرد.کلیدواژه ها
رویکرد بیوفیلیک، ارتقا طراحی، مجتمع های مسکونی.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.