اثرات تجویز داخل بطن مغزی سالمون کلسی تونین بر پارامتر های اسپرمی در موش های صحرایی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره: 41، شماره: 725
  • کد COI اختصاصی: JR_IMSJ-41-725_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاوه رحیمی

استادیار، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

جواد ساجدیان فرد

دانشیار، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

مسلم ریاحی

دکتری فیزیولوژی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

سعید نظیفی

استاد، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

مقاله پژوهشیمقدمه: عملکرد محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد، نقش مهمی در تنظیم باروری دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثر تزریق داخل بطن مغزی (Intracerebroventricular) ICV پپتید سالمون کلسی تونین (Salmon calcitonin) sCT بر هورمون های جنسی و کیفیت اسپرم در موش صحرایی انجام شد.روش ها: این مطالعه ی تجربی در سال ۱۴۰۲ در دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه شیراز انجام شد. ۱۲ سر موش صحرایی به دو گروه (۶ = n) تقسیم شدند. به موش های گروه اول (شاهد) مایع مغزی نخاعی مصنوعی با حجم ۵ میکرولیتر بصورت ICV تزریق شد. موش های گروه دوم، sCT با دوز ۵/۱ نانومول با حجم ۵ میکرولیتر بصورت ICV تزریق گردید. ۷۲ ساعت بعد از تزریق داخل بطن مغزی، غلظت سرمی (Luteinizing hormone) LH، (Follicle-stimulating hormone) FSH و تستوسترون اندازه گیری شد. همچنین برای تعیین کیفیت اسپرم از اسپرم های اپیدیدیم استفاده گردید.یافته ها: تزریق sCT بصورت ICV به طور معنی داری سطوح LH، FSH و تستوسترون را کاهش داد. sCTبه طور معنی داری غلظت اسپرم را نسبت به گروه شاهد کاهش داد اما بر روی تحرک اسپرم تاثیر معنی داری نداشت. sCT به طور معنی داری باعث کاهش اسپرم زنده و آکروزوم دست نخورده در مقایسه با گروه شاهد و افزایش اسپرم مرده شد.نتیجه گیری: تزریق sCT بصورت ICV می تواند کیفیت اسپرم را احتمالا از طریق ایجاد عدم تعادل در تولید FSH و LH و همچنین تستوسترون کاهش دهد.

کلیدواژه ها

سالمون کلسی تونین, LH, FSH, تستوسترون, اسپرم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.