بررسی الزامات حقوق شهروندی در فرآیند دادرسی کیفری

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی علوم اسلامی، پژوهش های دینی و حقوق
  • کد COI اختصاصی: RELIGI10_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده صغری اسمعیل زاده موسوی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق گرایش جزا و جرم شناسی موسسه آموزش عالی غیر دولتی ادیب مازندران

وحید براری

استادیار گروه حقوق موسسه آموزش عالی غیردولتی ادیب مازندران

چکیده

حقوق شهروندی در واقع مجموعه حقوفی است که افراد به اعتبار موفعیت شهروندی خود دارا میشوند و نیز اطلاقی عام است برمجموعه امتیازات مربوط به شهروندان و نیزمجموعه قواعدی که برموقعیت آنان در جامعه حکومت می کند. تصریح به حقوق شهروندی در ایران با مفهوم مدرن آن به برنامه توسعه چهارم اقتصادی و اجتماعی معطوف است. تصریح و تاکید بر رعایت حقوق شهروندی یکی از نوآوری های قانون جدید محسوب می گردد. قانون آئین دادرسی کیفری با تغییرات عددی, شکلی و ماهوی گسترده در قانون آئین رسیدگی کیفری و نحوه تعقیب متهم نوعا" گرایش براعمال «اصل تفسیر مضیق به نفع متهم» دارد و به لحاظ حقوقی با رعایت اصول و هنجارهای حقوق شهروندی و بشری و تلاش برای نحقق نظام دادرسی عادلانه نسبت به شاکی، متهم، بزه دیده، شاهد، مطلع، وکیل و مانند آنها در فرایند رسیدگی کیفری تاکید دارد. پس از بررسی موضوع اصلی تحقیق به این نتیجه دست یازیده که حقوق شهروندی در چارچوب نظام حقوق فرهنگی اجتماعی و اقتصادی، بررسی منشور حقوق شهروندی در شرایط فعلی ایران نشان داد که قانونگذار در قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ در پی وضع قانون مطلوب و مناسب و تا حد امکان کاملی بوده. چرا که قانون مذ کور بسیاری از مشکلاتیرا که قبلا در قوانین قبلی و در عمل وجود داشته را مرتفع نموده و از جمله دست آورد های قانونی آئین دادرسی کیفری در خصوص جایگاه حقوق شهروندی می توان به ممنوعیت کنترل ارتباطات مخابراتی و حسابهای بانکی و مراسلاتی افراد . استفاده از اسناد و مدارک مهم برای کشف حرم , احضار و جلب مهم در صورت وجود دلیل کافی و مستند ؛ ابلاغ احضاریه توسط ماموران ابلاغ بدون استفاده از لباس رسمی و با ارائه کارت شناسایی، و..... اشاره نمود. این تحقیق در پنج فصل با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از روش کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات پرداخته و در صدد بررسی تاثیر الزامات حقوق شهروندی در دادرسی کیفری اشاره نموده که پس از آزمون فرضیات و بررسی اهداف تحقیق به این مهم دست یافته که الزامات حقوقشهروندی می تواند در فرآیند دادرسی کیفری تاثیر بسزایی و به صورت قطعی باید مورد رعایت و حفاظت قرار گیرید.

کلیدواژه ها

آئین دادرسی کیفری، حقوق متهم، دادرسی عادلانه، قوانین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.