بررسی تحول سیال کانه ساز و تکوین یک سامانه ماگمایی - گرمابی چند فلزی با استفاده از شواهد بافتی شیمیایی LA-ICP-MS در اسفالریت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و ششمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI26_127
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم طالع فاضل

گروه زمینشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

در این پژوهش خواهد یافتی شیمیایی اسفالریت توسط فناوری LA-ICP-MS با هدف بررسی تحول سیال کانه ساز و تاریخچه حرارتی یک سیستم ماگمایی گرمایی به طور موردی در کانسار ارگه ای مس فلز آزاد - آرسنید (Ag-Bi-Ni-Co-As) بایچه باغ (شمال تکاب، بررسی شده است. مشاهدات پتروگرافی دو نوع اسفالریت پهنه بندی شده شامل (۱) بافت مرکز لبه (CR) و (۲) مرکز - غشا -لبه (CMR) را شناسایی کرد هر اسفالریت پهنه بندی شده دو یا سه ناحیه رنگی از جمله بخش قهوه ای نوارهای رنگ روشن و ایا مناطق زرد کم رنگ را نشان می دهد. شواهد LA-ICP-MS نشان می دهد که سه ناحیه رنگی ترکیبات عناصر کمیاب متغیر را نشان می دهند. بخشهای قهوه ای غلظت های مشخصی از Pb و Tl ، Ge ،Co ،Fe ،Mn را نشان می دهند، در حالی که مناطق ورد کم رنگ و رنگ روشن غلظت های in Said in و Sb را افزایش داده اند. عناصر in Sb Cu و Sn تغییرات جزیی بین مناطق زرد کم رنگ و روشن نشان می دهند، دومی دارای Sn و In بالاتر، اما فراوانی Sb و Cuکمتر است. با توجه به محدوده غلظت پایینCd ،Sb ، Mn ،Tl ، Ge ،Pb و غیره رنگ اسفالریت اغلب به تنوع ترکیبی Fe نسبت داده می شود. منحنی زمان مکان در اسفالریت نشان می دهد که عناصر کمیاب تا حد زیادی در محلول جامد اسفالریت با مکانیسم جایگزینی Mn۲+ ،Cd۲+ ،Fe۲+ ↔ Zn۲+وجود دارند. سیستماتیک عناصر کمیاب مشاهده شده در نسل های مختلف اسفالریت نشان می دهد که In در سیالات ماگمایی گرمایی عمیق با دمای بالا و شوری کم تا متوسط غنی شده، در حالی که Ga و Ge بدون وابستگی آشکار ماگمایی گرمایی در سیالات پوسته ای با دمای پایین و شوری بالا (شورابه های حوضه ای تمرکز دارند.

کلیدواژه ها

مانه ماگمایی گرمایی عناصر کمیاب اسفالریت LA-ICP-MS شمال تکاب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.