کانه نگاری کانسار مس لار، شمال شرق زنجان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و ششمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI26_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید صفری

گروه زمینشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان

محمد ابراهیمی

گروه زمینشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان

مریم هنرمند

دانشکده علوم زمین، دانشگاه تحصیلات تکملی علوم پایه ، زنجا ن، ایران

قاسم نباتیان

گروه زمینشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان

چکیده

کانسار مس لار در پهنه ساختاری البرز غربی - آذربایجان واقع شده است . سنگ های آتشفشانی -آذرآواری منطقه لار عمدتا_ از توف، بازالت و آندزیت بازالتی تشکیل شدهاند. کانی عمده در واحدهای سنگی منطقه مورد مطالعه پلاژیوکلاز بوده که با پیروکسن و کانی های اپک و در سنگ های آذرآواری با کوارتز همراه است . از بافت های موجود در گدازهها می توان به بافت های پورفیریتیک ، گلومروپورفیریتیک ، کومولوفیریک ، سرییت و بادامکی (آمیگدالوییدال) اشاره نمود. کانه زایی در منطقه لار به صورت رگه - رگچه ای، پر کننده فضای خالی و دانه پراکننده در سنگ های آذرآواری و آندزیت بازالتی دیده می شود. بر اساس مطالعات کانه نگاری، کانه های سولفیدی اولیه شامل پیریت ، کالکوپیریت ، کالکوسیت و بورنیت بوده که با کانه های ثانویه مس شامل کولیت ، کالکوسیت ثانویه ، مالاکیت ، آزوریت و با همچنین گوتیت همراه هستند. مراحل کانه زایی را می توان به دو مرحله هیپوژن و سوپرژن تقسیم بندی نمود. از نظر توالی زمانی ، ابتدا کانی های هیپوژن کمی پس از تشکیل مجموعه آتشفشانی - آذرآواری تشکیل شدهاند. سپس تحت تاثیر آبهای جوی در مرحله سوپرژن سولفیدهای اولیه به کانه های سولفیدی ثانویه (کولیت و کالکوسیت ثانویه )، کربناتهای آبدار مس (مالاکیت و آزوریت ) و گوتیت تبدیل شدهاند. دگرسانی ها مشاهده شده در منطقه شامل دگرسانی اپیدوتی ، دگرسانی کلریتی ، دگرسانی گوتیتی ، دگرسانی اکتینولیتی - کربناته و دگرسانی کوارتز-کربناتی می باشند. بر اساس سنگ میزبان، کانه ها، کانی های باطله ، دگرسانی های و ژئومتری ماده معدنی کانه زایی مس لار به کانسارهای مس تیپ مانتو شباهت دارد.

کلیدواژه ها

بافت و ساخت ، دگرسانی ، کانه زایی مس تیپ مانتو، لار، زنجان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.