فاکتورهای کنترل کننده توزیع و تحرک عناصر اصلی و جزئی در طی تشکیل و توسعه سامانه دگرسانی آرژیلیک : مثالی از منطقه آستامال، شمال غرب ورزقان، شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و ششمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI26_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا بالازاده

دانشجوی کارشناسی ارشد زمینشناسی اقتصادی، گروه زمینشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

علی عابدینی

استاد گروه زمینشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

مریم خسروی

استادیار، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

در این پژوهش ، فرآیند تبدیل سنگ های کوارتزمونزودیوریت به سامانه دگرسانی آرژیلیک در منطقه آستامال، شمالغرب ورزقان، شمالغرب ایران، با استفاده از بررسی های میکروسکوپی و آنالیزهای XRD، XRF و ICP-MS مورد ارزیابی قرار گرفته است . محاسبات تغییرات جرم عناصر با فرض عنصر آلومینیوم به عنوان عنصر ناظر کم تحرک نشان می دهند که فرآیند تبدیل سنگ های کوارتزمونزودیوریتی به سامانه دگرسانی آرژیلیک با شستشوی عناصری نظیر Si، Fe، Mg، Ca، Na، K، Ti، P، Sr، Ba، Hf، Pb، U، Y، Mo و Cr، شستشو- تثبیت عناصری مانند Zn و غنی شدگی عناصری چون Mn، Rb، Nb، Th، Sc، Cs، V و Ta همراه بوده است . نتایج به دست آمده از بررسی های کانی شناسی و زمین شیمی تغییرات جرم نشان می دهند که عواملی نظیر تغییرات pH و Eh محلولهای دگرسان کننده، جذب سطحی ، تمرکزات بازماندی، روبش توسط اکسیدهای فلزی نظیر اکسیدهای منگنز، تغییر در نسبت آب به سنگ ، کاهش درجه حرارت، میزان دسترسی به لیگاندهای کمپلکس ساز، تفاوت در میزان شدت دگرسانی و تثبیت در فازهای کانیایی تازه تشکیل شده نقش مهمی در توزیع و تحرک عناصر اصلی و جزئی در سامانه دگرسانی آرژیلیک منطقه آستامال ایفا نمودهاند.

کلیدواژه ها

تغییرات جرم، عناصر اصلی و جزئی ، سامانه دگرسانی آرژیلیک ، آستامال، ورزقان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.