بررسی اثر دبی با دوره بازگشت های مختلف بر حریم کمی رودخانه (مطالعه موردی : حوضه آبریز ده بالا و طزرجان)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی توسعه فناوری علوم آب، آبخیزداری و مهندسی رودخانه
- کد COI اختصاصی: WDWMR08_022
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 92
نویسندگان
دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری و کارشناس حفاظت رودخانه و سواحل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد
کارشناس ارشد آبخیزداری و کارشناس حفاظت رودخانه و سواحل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد
کارشناس ارشد سنجش از دور و GIS و مدیر سامانه سامیر شرکت سهامی آب منطقه ای یزد.
چکیده
امروزه بر اثر تغییرات اقلیم، وقوع سیلاب در کره زمین به ویژه در رودخانه های مناطق خشک و نیمه خشک دستخوش تغییرات زیادی شده است به طوریکه تغییر در رژیم بارش از نظر زمانی و افزایش دما از عوامل مهم و تاثیر گذار بر دبی سیلابی رودخانه ها می باشد. اولین و مهم ترین قسمت رودخانه بستر قانونی آن است که با بستر جاری رودخانه متفاوت است. بستر قانونی رودخانه از طریق مطالعات تعیین حدبستر و حریم رودخانه بدست می آید و معمولا پهنه سیلاب ۲۵ ساله در شرایط طبیعی رودخانه مبنای تعیین آن خواهد بود. اما بستر جاری رودخانه تنها مسیری است که آب در آن جریان دارد. برای مثال در رودخانه کرج عرض بستر جاری در برخی نقاط ۴۰ متر است اما بستر قانونی رودخانه در برخی موارد به یک کیلومتر نیز می رسد. از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر جلوگیری از خسارات ناشی از سیل تعیین دقیق و صحیح حد کمی حریم رودخانه می باشد. اگر حد بستر و حریم رودخانه ها به درستی رعایت شود خسارات ناشی از سیل به مراتب به طور تصاعدی کاهش می یابد. تعیین حد حریم کمی رودخانه یکی از موارد فنی و حساس کارشناسی می باشد که توسط کارشناسان مجرب منابع آب و آبخیزداری با تئجه به فاکتورهای مختلف تعیین می شوند. در این مقاله به بررسی فاکتورهای مختلف اثرگذار بر حریم کمی رودخانه در حوضه آبریز ده بالا و طرزجان در استان یزد پرداخته شده است و با بررسی تغییرات دبی با دوره بازگشت های مختلف ، اثرگذاری میزان این پارامتر مهم بر حریم کمی رودخانه تعیین شده است. در این تحقیق جهت تعیین حد کمی رودخانه از فرمول متدوال DLSRS استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که با افزایش ۲۸ درصدی دبی با دوره بازگشت ۱۰۰ ساله حد حریم کمی رودخانه ۳۴ درصد افزایش و بالعکس با کاهش مقدار دبی با دوره بازگشت ۲ ساله به میزان ۷۰ -درصد حد حریم کمی رودخانه ۲۶ درصد کاهش می یابد. لازم به ذکر است این تحقیق در مورد رودخانه های فصلی مناطق خشک بوده و در مورد مناطق مرطوب با رودخانه های دائمی نیاز به مطالعه و تحقیقات دارد.کلیدواژه ها
حریم کمی رودخانه، دبی با دوره بازگشت های مختلف، روش DLSRS، سیلابمقالات مرتبط جدید
- Synergizing Urban Flood Risk Management with AdvancedWater Technologies in a Warming Climate
- بررسی اثر تغییر کاربری اراضی بر مدیریت خطر سیلاب حوضه آبریز رودخانه کن
- Statistical analysis and numerical simulation of the turbulent flow inopen channels
- تحلیل عدم قطعیت پارامترهای مدل شبیه سازی کیفی آب رودخانه با استفاده از الگوریتمDREAM
- تعیین مناطق بحرانی Hotspot و Cold Spot رسوب ویژه در معادله MPSIAC در حوزه آبخیزتنگاب پارسل K
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.