بررسی سیستماتیک سناریونویسی: تحلیل مقالات منتشر شده در مجلات فیوچرز و فورسایت

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علمی «آینده پژوهی راهبردی»، دوره: 3، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_JSFS-3-11_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد حسین بدیعی خمسه فرد

دانشجوی دکتری آینده پژوهی، دانشکده معارف اسلامی و مدیریت، دانشگاه امام صادق (علیه السلام)، تهران، ایران

چکیده

این مقاله به بررسی نظام مند سناریونویسی در مجلات معتبر  Futuresو Foresight می پردازد. هدف اصلی پژوهش، تحلیل مقالاتی است که از سناریونویسی به عنوان روش پژوهشی استفاده کرده اند و به دنبال پاسخ به سوالاتی همچون حوزه های کاربرد، نویسندگان برجسته، ملیت آنها، نهادهای علمی حامی، نوع و تعداد سناریوها در این پژوهش ها است. این پژوهش از رویکرد مرور نظام مند استفاده کرده و مقالات منتشر شده از سال ۱۹۶۹ تا ۲۰۲۴ را بررسی کرده است. برای شناسایی حداکثری مقالات مرتبط، از کلمات کلیدی مانند "Scenario"، "Futures studies" و "Foresight" استفاده شده است. در این فرایند، ابتدا ۳۵۶۵ مقاله شناسایی شد و پس از چند مرحله غربالگری، تعداد مقالات به ۸۷۵ مقاله کاهش یافت. یافته ها نشان داد بیشترین تعداد مقالات در سال های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ منتشر شده است و نویسندگان برجسته ای همچون سهیل عنایت الله و توماس چرماک بیشترین مشارکت را داشته اند. نویسندگان ایالات متحده و بریتانیا در صدر قرار دارند و ایران با انتشار ۲۵ مقاله در رتبه دوازدهم است. بیشترین مقالات به حوزه های مدیریت و اقتصاد (۳۰ درصد) و محیط زیست و مدیریت شهری (۲۰ درصد) اختصاص دارند. همچنین، ۶۵ درصد مقالات توسط تیم های پژوهشی نوشته شده است. بیشتر مقالات به سناریوهای اکتشافی و رویکردهای کمی پرداخته اند و اغلب دو تا چهار سناریو ارائه کرده اند. این مقاله اهمیت سناریونویسی را به عنوان ابزاری برای تحلیل آینده و اتخاذ تصمیمات آگاهانه در حوزه های مختلف برجسته می کند.

کلیدواژه ها

سناریونویسی, آینده پژوهی, روش شناسی, مرور سیستماتیک, فیوچرز, فورسایت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.