Comparision the effectiveness of cognitive behavioral therapy and acceptance and commitment therapy on social adjustment of adolescents with social anxiety disorder

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SINA-26-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه شریعتی

Department of psychology, Behshahr Branch, Islamic Azad University, Behshahr, Iran

مجید پورفرج

Department of psychology, Behshahr Branch, Islamic Azad University, Behshahr, Iran

چکیده

زمینه و اهداف: اضطراب اجتماعی با توجه به ماهیتش می تواند سازگاری اجتماعی نوجوانان را مختل نماید. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (CBT) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر سازگاری اجتماعی نوجوانان دارای اضطراب اجتماعی است. روش بررسی: طرح پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل در انتظار درمان بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان پسر دارای اضطراب اجتماعی مقطع تحصیلی متوسطه دوم مدارس ناحیه یک شهر بابل بودند که در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ مشغول به تحصیل بودند. از جامعه مذکور با استفاده روش نمونه گیری هدفمند تعداد ۴۵ نفر که با ملاک های ورودی پژوهش همخوانی داشتند انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در ۳ گروه (۱۵ نفر CBT، ۱۵ نفر ACT و ۱۵ نفر کنترل) قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سازگاری اجتماعی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته ها: CBT و ACT موجب افزایش معنادار سازگاری اجتماعی نوجوانان دارای اضطراب اجتماعی شد (۰.۰۰۱> p) و میزان اثربخشی این دو درمان بر سازگاری اجتماعی به هم متفاوت نیست. نتیجه گیری: می توان هر دو روش درمانی CBT و ACT را جهت بهبود سازگاری اجتماعی نوجوانان دارای اضطراب اجتماعی توصیه نمود.

کلیدواژه ها

Cognitive Behavioral Therapy, Acceptance and Commitment Therapy, Social Adjustment, Adolescents, Social Anxiety Disorder, درمان شناختی-رفتاری, درمان پذیرش و تعهد, سازگاری اجتماعی, نوجوانان, اختلال اضطراب اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.