مدل سازی تاثیر مدیریت بهره برداری بر کیفیت آب های سطحی در حوضه کارون بزرگ

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم و مهندسی محیط زیست در افق توسعه
  • کد COI اختصاصی: CESES01_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان ابراهیم بخشی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی عمران، دانشکده مهندسی عمران-معماری، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

سیدمحمد اشرفی

دانشیار گروه مهندسی عمران، دانشکده مهندسی عمران-معماری، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

امین خرمیان

استادیار گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

آرش ادیب

استاد گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران-معماری، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

تغییرات کیفیت منابع آب در هر منطقه، بهره برداری از منابع آب را محدود می کند. برآورد و پیش بینی پارامترهای کمی و کیفی آب در طول رودخانه به منظور تصمیم گیری های مدیریتی یکی از اهداف مدیران و برنامه ریزان منابع آب جهت بهره برداری از این منابع است که نیازمند انجام مدلسازی است. هدف از انجام این مطالعه، مدلسازی تاثیر سیاست های بهره برداری بر درصد تامین نیازهای حوضه کارون بزرگ با رعایت استانداردهای کیفی است. در این پژوهش یک مدل شبیه ساز - بهینه ساز از حوضه مورد نظر توسعه داده شده است. این مدل با تلفیق مدل شبیه سازی که در محیط نرم افزاری WEAP و الگوریتم بهینه ساز فراکاوشی ازدحام ذرات ایجاد شده است. پس از ورود اطلاعات به مدل شبیه ساز و کالیبراسیون آن، استخراج قواعد بهره برداری بهینه برای یک دوره زمانی ۶۰ ساله انجام گرفت و تاثیر پیاده سازی سیاست بهینه بهره برداری بر تامین با کیفیت نیازهای پائین دست برآورد شده است. منظور از تامین با کیفیت نیازها، رعایت استاندارد کیفی در تامین نیازهای مختلف است. نتایج نشان داد که اجرای قواعد جیره بندی مناسب در بهره برداری، درصد تامین با کیفیت نیازها در ماه های مختلف را افزایش می دهد. علاوه بر این با اعمال قواعد بهره برداری بهینه، کیفیت آب در پایین دست محل ادغام رودخانه های دز و کارون (بند قیر) بهبود یافته است.

کلیدواژه ها

مدلسازی کمی-کیفی، بهره برداری، جیره بندی، بهینه سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.