برآورد تبخیر از سطوح منابع آبی با استفاده از مدل زیست محیطی CE-QUAL-W۲ و بودجهانرژی بون(مطالعه موردی: دریاچه سد مخزنی دز)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: اولین همایش ملی علوم و مهندسی محیط زیست در افق توسعه
- کد COI اختصاصی: CESES01_026
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 159
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز، ایران
دانشیار گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
استادیار گروه مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی جندی شاپور، دزفول، ایران
چکیده
تبخیر به عنوان یکی از عوامل اصلی سیکل هیدرولوژی، تاثیر بسزایی بر کمیت آب، به عنوان موضوع مرکزی مسائل زیست محیطی دارد. از این رو، اطلاع از مقدار تبخیر، از اهمیت بالایی برخوردار است. تشت تبخیر به عنوان یکی از ابزارهای پرکاربرد برآورد تبخیر از سطوح آبی شناخته می شود. با این حال، عدم قطعیت داده های آن مورد تاکید بسیاری از محققین است. یکی از علل عمده وجود اختلاف بین نتایج تشت و تبخیر از سطوح آبی بزرگ را می توان ناشی از این دانست که بخشی از گرمای جذب شده توسط آب برای گرم کردن آب در اعماق به کار می رود و فورا نمی تواند بعنوان منبع انرژی تبخیر مصرف شود. اما، در تشت، به دلیل ارتفاع کم آب، قدرت ذخیره گرما کاهش می یابد. در تحقیق حاضر، از تلفیق مدل CE-QUAL-W۲ و روش بودجه انرژی نسبت بون به عنوان یک روش منطقی و مبنا، اقدام به برآورد تبخیر از دریاچه سد دز در استان خوزستان، گردید. مقایسه داده های تشت تبخیر با نتایج روش مورد استفاده در این تحقیق نشان داد که تبخیر از تشت در گرمترین ماه های سال (خرداد تا شهریور)، اختلاف قابل توجهی با نتایج مدل تلفیقی دارد. بطوریکه مقادیر تبخیر ماهانه تشت به میزان ۶۵ درصد بیشتر از مقادیر مدل مزبور بدست آمد.کلیدواژه ها
تشت تبخیر، مدلCE-QUAL-W۲، روش بودجه انرژی نسبت بون (BEREB).مقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.