بررسی تغییرات مکانی و زمانی کیفیت منابع آب زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت ارسنجان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم و مهندسی محیط زیست در افق توسعه
  • کد COI اختصاصی: CESES01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آلاء قنواتی

دانشجو کارشناسی ارشد منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز

حیدر زارعی

دانشیار و عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز

فریدون رادمنش

دانشیار و عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز

فرشاد احمدی

استادیار و عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

در ایران یکی از مهم ترین منابع تامین آب، آب زیرزمینی است. در طی سال های اخیر، بیشترین میزان افت سطح آب زیرزمینی در ایران، مربوط به حوضه آبریز بختگان- مهارلو بوده است؛ که در بین دشت های این حوضه، ارسنجان بیشترین افت سالانه را دارد. با توجه به میزان متفاوت تر از سطح آب در سال های مختلف، روند تغییرات کیفیت آب در سال های مختلف نیز متفاوت می باشد؛ به همین علت، در این مطالعه سعی شده است به بررسی تغییرات مکانی و زمانی کیفیت منابع آب زیرزمینی دشت ارسنجان پرداخته شود. به منظور بررسی کیفیت آب زیرزمینی این دشت، شاخص کیفیت آب (WQI) محاسبه و سپس : نقشه پهنه بندی آن ترسیم گشت. طبق نتایج به دست آمده، کیفیت آب زیرزمینی دشت ارسنجان بر اساس دسته بندی های سازمان WHO، از سال ۱۳۸۶ تا سال ۱۳۹۷ در دسته های دوم و سوم یعنی خوب و بد قرار داشت؛ اما از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ کیفیت آب بخش هایی از جنوب دشت ارسنجان کاهش پیدا کرده و در دسته چهارم (خیلی بد) قرار گرفته است؛ که ممکن است به دلیل نفوذ زبانه آب شور از دریاچه طشک به قسمت های جنوبی دشت ارسنجان باشد. در سال ۱۳۹۸، مقدار میانگین شاخص به اوج رسیده و پس از آن مجددا تا حدودی مقدار میانگین کاهش یافته که احتمالا به دلیل افزایش بارندگی ها در چند سال اخیر است.

کلیدواژه ها

کیفیت آب، ارسنجان، WQI

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.