معرفی یک روش غربالگری آسان برای تحمل به شوری(مطالعه موردی .Triticum durum Desf)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی توسعه کشاورزی، زمین سالم
- کد COI اختصاصی: HECACONF04_055
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 99
نویسندگان
دانشجوی دکتری مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک، دانشکده کشاورزی،دانشگاه شیراز
دانشیار بخش مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه شیراز
دانشیار بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
چکیده
شوری آب و خاک یکی از عوامل محدود کننده رشد و عملکرد گیاهان خصوصا گندم در مناطق خشک و نیمه خشک است. این پژوهش با هدف غربالگری تحمل ارقام حساس و متحمل به شوری گندم دوروم ( .Triticum durum Desf ) به کمک آزمون هدایت الکتریکی انجام شد. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در ۳ تکرار انجام شد. تیمارها شامل چهار رقم حساس و متحمل گندم دوروم ( شبرنگ، تابان و لاین های ۹۸-۱۰-D و ۹۸-۸-D) و زمان در ۱۴ سطح (T۱,T۲,T۳,T۴,T۵,T۶,T۷,T۸,T۹,T۱۰,T۱۱,T۱۲,T۱۳,T۱۴) بود. اثرات اصلی و متقابل ژنوتیپ و زمان بر هدایت الکتریکی معنی دار بود (۰۱ /۰> P). مقایسه میانگین ها نشان داد که کمترین ( ۰/۲۱۵۲ ) و بیشترین (۰/۲۷۳۸ ) رسانایی الکتریکی به ترتیب مربوط به رقم شبرنگ ( رقم متحمل به شوری) و ۹۸-۸-D (لاین حساس به شوری) است. مقایسه اثرات متقابل ژنوتیپ و زمان نشان داد که لاین ۹۸-۸-D دارای بالاترین (۰/۲۲۱) هدایت الکتریکی در نیم ساعت اول (T۱) بود که نشان دهنده نشت بیشتر و سریع تر الکترولیت از دیواره سلولی دانه است. نتایج نشان می دهد که آزمون هدایت الکتریکی روش مناسبی برای غربالگری ارقام گندم دوروم از نظر تحمل به شوری است.کلیدواژه ها
بنیه بذر، گندم، شوری، هدایت الکتریکیمقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.