ارزیابی و برآورد اقتصادی امکان کشت گیاه کینوا در اراضی شور (مزارع شرکتکشت و صنعت اشراق و دانشگاه شاهد)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی توسعه کشاورزی، زمین سالم
  • کد COI اختصاصی: HECACONF04_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر بستانی

دانشیار، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، ایران

چکیده

هدف از این مطالعه ارزیابی و برآورد اقتصادی امکان کشت گیاه کینوا در اراضی شور بود. بدین منظور کشت کینوا رقم تی تی کاکا در مزرعه دانشگاه شاهد و نیز مقایسه ویژگی های تغذیه ای عناصر کینوا و نیز بررسی پارامترهای موثر بر تحمل گیاه به شوری با گیاه ذرت، توان گیاه کینوا در مواجه با تنش شوری مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد به طور متوسط غلظت سدیم، کلر، سولفات و کلسیم در کینوا بیشتر از گیاه ذرت بود. برای بسیاری از عناصر افزایش شوری خاک باعث کاهش معنی دار غلظت عناصر در هر دو گیاه کینوا و ذرت شد. برای هر دو گیاه کینوا و ذرت با افزایش شوری نسبت پتاسیم به سدیم کاهش یافت، هر چند کاهش در نسبت پتاسیم به سدیم در ذرت بسیار چشمگیرتر از کینوا بود. بر این اساس به نظر می رسد کینوا از طریق افزایش در جذب پتاسیم در شرایط تنش شوری و در نتیجه افزایش نسبت پتاسیم به سدیم تا حد زیادی باعث جلوگیری از جولان سدیم و در نتیجه افزایش مقاومت گیاه نسبت به تنش شوری می شود. با توجه به نتایج بدست آمده مشخص گردید که کینوا حتی در شوری خاک و آب با درجه محدودیت شدید می تواند بدون مشکلی دوره زندگی خود را کامل کرده و به خوبی در برابر تنش شوری از خود مقاومت نشان دهد.

کلیدواژه ها

کینوا، شوری خاک، شوری آب آبیاری، وضعیت عناصر غذایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.