تاثیر کاربرد خارجی تیامین بر میزان رنگدانه ها و ترکیبات فنولیک گیاه کلزاتحت تنش روی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی توسعه کشاورزی، زمین سالم
  • کد COI اختصاصی: HECACONF04_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

انسیه حامد فیروزه تراش

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی،گروه علوم گیاهی،دانشکده علوم پایه،دانشگاه مازندران

طاهره آقاجانزاده

دانشیار فیزیولوژی مولکولی گیاهی،گروه علوم گیاهی،دانشکده علوم پایه،دانشگاه مازندران

چکیده

سطوح بالای فلزات سنگین منجر به مسمومیت و در نتیجه کاهش عملکرد و رشد در گیاهان می شود. در پژوهش حاضر نقش تیامین خارجی روی مکانیزم مقاومتی گیاه کلزا نسبت به سمیت عنصر روی بررسی شده است. به این منظور جوانه های ده روزه ی گیاه کلزا تحت تیمارهای مختلف اسپری تیامین (۱۰۰ میلی مولار)، تیامین هیدروپونیک (۱۲۵ میلی گرم برلیتر)، سمیت عنصر روی (۲۰ میکرومولار کلرید روی)، اسپری تیامین به همراه سمیت روی، تیامین هیدروپونیک به همراه سمیت روی کشت داده شدند. پس از جمع آوری گیاه، وزن تر و خشک، میزان رنگدانه های فتوسنتزی و ترکیبات فنولیک ( فنل، فلاونول و فلاونوئیدها ) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیامین اسپری شده در افزایش وزن تر و خشک گیاه موثر بود. اما در کاهش اثرات ناشی از سمیت روی تیامین هیدروپونیک در مقایسه با تیامین اسپری شده موفق تر عمل کرده و سبب افزایش میزان کلروفیل a و کلروفیل b و کاروتینوییدها در حد ۳۲ و ۶۷ و ۵۲ درصد در گیاه شد. هم چنین تیامین هیدروپونیک در گیاهان تحت تنش روی منجر به افزایش معنی دار فنل و فلاونول در حد ۲۱ و ۳۷ درصد شد. اما تیامین اسپری شده در گیاهان تحت تنش روی در میزان ترکیبات فنولیک تاثیر معنی دار نداشته است.

کلیدواژه ها

روی، تیامین، کلزا، رنگدانه های فتوسنتزی، ترکیبات فنولیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.