بررسی تطبیقی پیکره زنان در شاهنامه دموت و بایسنقری

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی مطالعات میان رشته ای علوم انسانی و اسلامی ایران
  • کد COI اختصاصی: MAEICN09_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساغر جبارپور

گروه هنر، دانشگاه ملی مهارت، کرمان، ایران

الهام فخرزادگان

گروه هنر، دانشگاه ملی مهارت، کرمان، ایران

شهناز فاطمی

گروه هنر، دانشگاه ملی مهارت، کرمان، ایران

چکیده

نگارگری به عنوان بخشی از سنت تصویرگری ایران، همواره بیانگر ویژگی های فرهنگی، ارزش های اجتماعی و دغدغه هایدوران خود بوده است. از نسخ خطی و تصویرگری مورد اهمیت نگارگری ایران، می توان به شاهنامه دموت و شاهنامهبایسنقری اشاره کرد، که توانسته اند به واسطه نگارگری های بی نظیر خود، جایگاهی ویژه در تاریخ هنر ایران بدست آورند.با توجه به اهمیت تصویر زنان در تصویرگری این دوشاهنامه، هدف پژوهش حاضر یافتن شباهت ها و تفاوت های میان پیکرهزن در شاهنامه های دموت و بایسنقری است، تحقیق پیش رو در پی پاسخ به این سوال می باشد : ۱ . چه شباهت ها و تفاوتهایی میان پیکره زنان، در شاهنامه دموت وشاهنامه بایسنقری وجود دارد؟ این پژوهش از حیث روش توصیفی-تطبیقی استو روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای می باشد. آنچه از تحلیل نگاره های شاهنامه ها، بدان دست یافته شد،عبارت است از: در شاهنامه دموت زنان غالبا با چادر و پوشش کامل و آرایش ظاهری کمتر، حالات صورت جدی و در نقشهای سنتی مانند همسر، مادر و معشوقه به تصویر کشیده شده اند، اما در شاهنامه بایسنقری، زنان تنوع بیشتری در پوششخود دارند و از آرایش و زیورآلات بیشتری در تصویرگری آنها استفاده شده است و همچنین نقش های متنوع تری را دارا میباشند.

کلیدواژه ها

شاهنامه دموت، شاهنامه بایسنقری، پیکره زنان، نگارگری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.