کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت و کنترل بیماری ها: کشورهای منتخب عضو سازمانهمکاری های اسلامی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی مطالعات میان رشته ای علوم انسانی و اسلامی ایران
  • کد COI اختصاصی: MAEICN09_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا امامقلی پور

دکترای اقتصاد، استاد گروه مدیریت، سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران،

نگین مشکینه

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد بهداشت، گروه مدیریت، سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی

چکیده

هوش مصنوعی با ترکیبی هوشمند از علوم کامپیوتر ، الگوریتم ها یادگیری ماشین و علم داده ، می تواند وظایف خود را بادقت یک متخصص انجام دهد. با توجه به اهمیت استفاده از هوش مصنوعی در بخش سلامت و نظر به اینکه در سند نقشهجامع علمی کشور صراحتا به نقش فناوری اطلاعات و جایگاه ایران اشاره شده است، مطالعه حاضر به بررسی استفاده از هوشمصنوعی به منظور کنترل و مدیریت پیشگیرانه بیماری ها در کشورهای منتخب عضو سازمان همکاری های اسلامی و تشریحبازار سلامت دیجیتال در ایران می پردازد. مطالعه به صورت توصیفی و مرور حیطه ای انجام شده است. ابتدا سهم بازار هوش مصنوعی در بخش بهداشت و درمان کشورهای منتخب اسلامی مشخص گردید و سپس مقالات از پایگاه های Pubmed science, direct, google scholar مورد جستجو قرار گرفتند و کاربرد هوش مصنوعی در ۱۰ کشور منتخب عضو سازمان همکاری های اسلامی مورد مطالعه قرار گرفت و ضریب نفوذ استفاده از محصولات سلامت هوشمند برای کشورهایمنتخب مورد مقایسه قرار گرفت. اغلب کشورهای منطقه همچون عربستان، امارات، عمان، ایران و بنگلادش به منظور کنترلوضعیت سلامتی افراد و خودمراقبتی استفاده از اپلیکیشن ها و ربات های هوشمند را توسعه داده اند که در طراحی و توسعهآن ها کشور عربستان پیشتاز است. استفاده از هوش مصنوعی در برخی کشور های اسلامی هنوز گسترش نیافته است و باچالش های مختلفی از جمله نیاز به توسعه زیرساخت های فناوری و پذیرش جامعه و کارکنان سلامت مواجه هستند. کشورایران غالبا به استفاده از هوش مصنوعی در درمان بیماری ها پرداخته است و از این فناوری در پیشگیری از بیماری ها وخودمراقبتی کمتر استفاده شده به گونه ای که در سال ۲۰۲۳ ضریب نفوذ استفاده از سنسورهای بیومتریک دیجیتال، مدیریت مراقبت دیجیتال، مشاوره پزشکی آنلاین، ردیاب های تناسب اندام و کنترلگرهای تغذیه ای و مدیتیشن به ترتیب در ایران ۱.۵، ۱۴.۷ و ۱.۹ و ۱۸.۱ می باشند که به طور متوسط با کشورهای پیشرو منطقه فاصله زیادی دارد. پیش بینی درآمد حاصل از بازار سلامت دیجیتال در ایران در ۲۰۲۴، ۴۷۶.۳ میلیون دلار می باشد که سهم دو بازار نیکبودی و تناسب اندام دیجیتال حدود ۶۰ درصد و مراقبتهای درمانی دیجیتال حدود ۳۰ درصد می باشد

کلیدواژه ها

هوش مصنوعی، سبک زندگی، سلامت، مدیریت عوامل خطر، خودمراقبتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.