واکاوی نقش مداخله گروهی شناخت محور بر عزت نفس و استقلال عاطفی دانش آموزان طلاق مقطع متوسطه اول شهرک صدرا

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی سلامت، علوم تربیتی و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: HESPCONF05_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم شیروانی

کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

فاطمه غریبیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران.

مجتبی شبان

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی کودک و نوجوان، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران.

نرجس روستا

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیک، تهران، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر واکاوی نقش مداخله گروهی شناخت محور بر عزت نفس و استقلال عاطفی دانش آموزان طلاق مقطع متوسطه اول شهرک صدرا بود. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول بود که در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ در مدارس شهر شیراز (شهرک صدرا)، مشغول به تحصیل بودند. نمونه مورد مطالعه این پژوهش را ۳۰ نفر از دانش آموزان (پسر) مقطع متوسطه اول دارای تجربه طلاق والدین تشکیل می دادند که به صورت در دسترس از میان کلیه دانش آموزان انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه ۱۵ نفره (گروه کنترل۱۵ نفر و گروه آزمایش ۱۵ نفر) گمارده شدند و قبل از اجرای برنامه شناخت درمانی گروهی با استفاده از پرسشنامه های عزت نفس کوپر اسمیت (Coopersmith, ۱۹۷۶) و استقلال عاطفی اتسنبرگ و سسیلوربرگ (Stienberg & Silverberg, ۱۹۸۶)، مورد ارزیابی قرار گرفتند و نیز بعد از اجرای روش درمانی مجددا با پرسشنامه های ذکر شده مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. یافته های تحلیل کوواریانس گویای آن بود که مداخله گروهی شناخت محور موثر بوده و موجب بهبود عزت نفس و مولفه های آن (عزت نفس تحصیلی، عزت نفس خانوادگی، عزت نفس اجتماعی) دانش آموزان طلاق شده است. یافته ها همچنین گویا بود که مداخله گروهی شناخت محور موثر نبوده و سبب تغییر در استقلال عاطفی و هیچ یک از ابعاد آن (عدم وابستگی، فردیت، غیر ایده آل بودن والدین) در دانش آموزان طلاق موثر نشده است.

کلیدواژه ها

درمان شناختی، عزت نفس، استقلال عاطفی، طلاق.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.