بررسی و مقایسه تحلیلی مبانی و اصلاح روابط اجتماعی در دعای بیستم صحیفه سجادیهو دیدگاه نظریه تحلیل رفتار متقابل اریک برن

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دهمین کنگره بین المللی تحقیقات بین رشته ای در علوم انسانی اسلامی، فقه، حقوق و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: HUMANITY10_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه عین افشار

مریم جلایرنیا

چکیده

در این مقاله به مقایسه آموزه های رفتار اجتماعی در صحیفه سجادیه و دیدگاه تحلیل رفتار متقابل اریک برنپرداخته می شود. مقاله ابتدا به جایگاه و اهمیت صحیفه سجادیه و سپس بررسی آموزه های اجتماعی در دعایبیستم نهج البلاغه و مقایسه آن با رویکرد تحلیل رفتار متقابل اریک برن به تبیین مفهوم "ارتباط اجتماعی"می پردازد. صحیفه سجادیه، که به عنوان "زبور الائمه" و "انجیل اهل بیت" شناخته می شود؛ مجموعه ای از دعاهاو مناجات های امام سجاد (ع) و یکی از مهمترین منابع عرفان و اخلاق شیعی است. تحلیل رفتار متقابل۱تئوری روانشناسی اجتماعی است که توسط اریک برن در دهه ۱۹۵۰ ارائه شد. تحلیل Transactional Analysisرفتار متقابل بر این ایده استوار است که شخصیت هر فرد از سه حالت ایگو تشکیل شده است: کودک، والد و بالغ.این حالات ایگو در تعاملات اجتماعی ما نقش دارند و می توانند نحوه ارتباط ما با دیگران را تحت تاثیر قرار دهند.مطالعه نشان می دهد که بین آموزه های دعای بیستم نهج البلاغه و دیدگاه رفتار متقابل اریک برن در روابطاجتماعی، نقاط اشتراک قابل توجهی وجود دارد. هر دو منبع بر اهمیت برقراری روابط سالم و صلح آمیز بین افرادتاکید می کنند و راهکارهایی برای تحقق این امر ارائه می دهند و تفاوت های کلیدی در تمرکز، رویکرد و دامنهدارند.

کلیدواژه ها

اخلاق ، تزکیه نفس ، روابط اجتماعی ، عدالت اجتماعی ، حالات من، بازی های روانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.