تبیین عدم منافات قضا و قدر الهی با اختیار انسان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، حقوق، مطالعات اجتماعی و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: HLSPCONF08_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش بابائیان

دکتری فلسفه و کلام اسلامی، پردیس شهید مدرس دانشگاه فرهنگیان ایلام،ایران

امیررضا کرمی

دانشجو دبیری آموزش الهیات، پردیس شهید مدرس، دانشگاه فرهنگیان، ایلام، ایران

امیررضا محمدی

دانشجو دبیری آموزش الهیات، پردیس شهید مدرس، دانشگاه فرهنگیان، ایلام، ایران

امیرحسین زرین آباد ملکی

دانشجو دبیری آموزش الهیات، پردیس شهید مدرس، دانشگاه فرهنگیان، ایلام، ایران

چکیده

اصل قضا و قدر الهی در حوزه فلسفی و دینی گستره دخیل بودن ذات هستی بخش خداوند در امور و فعلیت را در بر میگیرد و انکار این اصل به گستره غیرقابل باور انکار دخیل بودن خداوند در امور است. معنای قدر پیرامون اندازه و مشخص کردن اندازه شی در نظر گرفته می شود و قضا به معنای حکم است و بعد از قدر قرار دارد. هدف اصلی از انجام پژوهش مورد نظر واکاوی تنافی قضا و قدر الهی با محدوده اختیارات انسان بود که با استفاده از روش اسنادی و ابزاری مانند تجزیه و تحلیل نظرات افراد آگاه در حوزه دین و فلسفه و منابع کتابخانه ای مرتبط با این موضوع انجام شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد ؛ قضا و قدر الهی به دو گونه وجود دارد: ۱. قضا و قدر تکوینی ۲.قضا و قدر تشریعی . قدر تشریعی یعنی تمام افعال اختیاری انسان دارای اندازه است و قضای تشریعی یعنی خدا حکم کرده است. قضا و قدر تشریعی در میان مسلمانان جزء اجماعیات و ضروریات دین است و هر فردی که آن را منکر شود ، اصل دین رامنکر شده است. قضا و قدر تکوینی در افعال اختیاری انسان است. تفویض تشریعی یعنی خداوند امر و نهی را به خود بندگان واگذار کرده است و در واقع انکار قضا و قدر تشریعی است. قدر تکوینی یعنی قدرت انسان دارای اندازه است و قضای تکوینی یعنی اینکه خداوند به فرشتگان دستور می دهد آن مقدار قدرت را به انسان بدهند.قضا و قدر تکوینی منافاتی با اختیار انسان ندارد.بنابراین با توجه به آرای ملاصدرا و امام خمینی(ره) در این مورد ؛ انسان دارای قوه عقل و اختیار است که انتخاب کند و خداوند هم در فعل او کمک حال باشد .

کلیدواژه ها

قدر الهی، قضا الهی، اختیار انسان، تنافی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.