نگرش کشاورزان در خصوص کشاورزی پایدار و ارتباط آن با رفتارهای پایدار مبارزه با آفات و بیماری های گیاهی (مطالعه موردی: شهرستان اراک)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 58

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRDES-1-1_009

تاریخ نمایه سازی: 25 مهر 1403

چکیده مقاله:

به دلیل تاثیرات نامطلوب کشاورزی مرسوم روی سلامتی انسان ها و محیط زیست، تاکید زیادی در سطح جهانی و نیز ملی در جهت حرکت به سمت کشاورزی پایدار شده است. شناخت وضعیت نگرشی و رفتاری کشاورزان، به عنوان عاملان این سیاست، از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد. در این تحقیق توصیفی- همبستگی، نگرش و رفتار کشاورزان در خصوص کشاورزی پایدار با تاکید بر حفظ نباتات مطالعه شد. با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی و فرمول کوکران ۳۰۰ نفر از کشاورزان شهرستان اراک انتخاب و مطالعه شدند. روایی ابزار تحقیق با استفاده از نظرات صاحب نظران تایید شد و پایایی آن نیز با انجام مطالعه مقدماتی و محاسبه آلفای کرونباخ بزرگ تر از ۰.۸۶ برای شاخصهای ترکیبی به دست آمد. نتایج نشان داد که ۸۶ درصد کشاورزان، نگرشی خنثی و تنها ۱۴ درصد نگرش مساعدی در خصوص کشاورزی پایدار داشتند. ضریب همبستگی نشان داد که رفتار کشاورزان ارتباط مثبت و معنی داری با متغیرهای نگرش به پایداری، سطح تحصیلات، مساحت زمین های زراعی دیم، مساحت زمین های زراعی یکپارچه شده، میزان علاقه به یکپارچه سازی، ارتباط با کارشناسان کشاورزی، ارتباط با مراکز فروش ماشین آلات کشاورزی، بازدید از مزارع ترویجی، استفاده از رادیو، کشاورزان همسایه در روستا و رابطه منفی و معنی داری با درآمد ماهانه کشاورزان داشت. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که متغیرهای نگرش، مساحت زمین زراعی، درآمد ماهانه، سطح تحصیلات، دریافت اطلاعات از فروشندگان نهاده ها و علاقه به یکپارچه کردن مزارع، ۳۳.۹ درصد واریانس رفتار کشاورزان در خصوص پایداری را تبیین می کند.

نویسندگان

فائزه السادات ابطحی

۱Department of Medicinal Plants, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak ۳۸۱۵۶-۸-۸۳۴۹, Iran.

زهرا هوشمندان مقدم فرد

Ph.D Graduate of Agricultural Extension and Education, Department of Agricultural Extension, Communication and Rural Development, University of Zanjan, Iran