کیفر شلاق، موافقان و مخالفان آن
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی و هفتمین کنفرانس ملی حقوق و علوم سیاسی
- کد COI اختصاصی: ISCV07_024
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 165
نویسندگان
دکتری حقوق جزا ، قاضی دادگاه تجدیدنظر و مدرس دانشگاه،ایران
چکیده
شلاق یا تازیانه یکی از واکنش های کیفری است که در ادوار مختلف تاریخ رایج بوده و در حقوق کیفری ایران نیز با فراز و نشیب های زیادی مورد استفاده قرار گرفته است . پس از انقلاب بر خلاف رویه جهانی و بین المللی در محدود کردن و تعطیل مجازات شلاق، این مجازات با الهام از منابع فقهی در حقوق کیفری ایران گسترش یافته و همین امر یکی از چالشهای مهم حقوق کیفری است . مجازات شلاق با توجه به آثار جسمانی ، روانی و اجتماعی در عصر حاضر و به خصوص کشور ما تا چه اندازه با اهداف مجازاتها ، اصول حاکم برآنها و دیگر مصالح ضروری اجتماعی سازگاری دارد. یکی از اصول حاکم بر مجازاتها در شریعت اسلامی و اعلامیه جهانی حقوق بشر اصل رعایت کرامت انسانی است . موضوع احترام و رعایت کرامت امری نسبی است ، رفتاری در زمانی ممکن است با رعایت اصل کرامت انسانی سازگار و در زمان و مکان دیگر ممکن است ، خلاف رعایت شئونات انسانی باشد. به نظر می رسد که تنبیه و مجازاتهای بدنی از قبیل ، شلاق نیز همین گونه بوده و امری نسبی است ، این مجازات اگرچه در گذشته واجد آثار مثبتی نسبت به سایر مجازاتها بوده است و به همین لحاظ عقلاء در گذشته آن را اختیار کرده اند؛ اما امروزه استفاده وسیع از آن از حیث مفید بودن و هماهنگی با اهداف مجازاتها ، اصول حاکم بر مجازاتها و رعایت دیگر مصالح ضروری اجتماعی مورد انکار واقع شده است . همین امر موجب شده است که ادامه حیات این کیفر بدنی با چالشهای فراوانی میان حقوقدانان همراه باشد که هر یک از موافقان و مخالفان این مجازات دلایلی در جهت اقناع طرف دیگر ارائه نموده اند که مورد توجه قرار گرفته است ، اما عمدتا آنچه که در حقوق کیفری در حال حاضر مطرح است نوع مجازات باید به طریقی باشد که ضمن حفظ کرامت انسانی در جهت بازسازی و بازپروری مجرم با معیارهای بشردوستانه منطبق باشد.کلیدواژه ها
شلاق، موافقان، مخالفان، کرامت انسانی ، معیارهای بشردوستانهمقالات مرتبط جدید
- The Constructive Role of the Basij Organization as a Global Model in Preventing Terrorism
- تبیین نقش استعمار و استکبار جهانی در جنگ های معاصر در کشورهای اسلامی و راهکارهای مقابله با آن
- نفس و جامعه: تاثیرات اجتماعی در اندیشه مذاهب اسلامی
- همدردی وهمدلی اسلامی وپرهیزازتنش بین برادران ایمانی
- اصالت احتیاط در حرمت نفس انسانی به مثابه یک قاعده فقهی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.