تغییرات پوشش ، تنوع و غنای گونه های گیاهی تحت تاثیر چرای دام در مراتع تنگ چنار استان یزد
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: اولین همایش بین المللی و ششمین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
- کد COI اختصاصی: NSBDIAE06_094
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 76
نویسندگان
استادیار، گروه مهندسی طبیعت و گیاهان دارویی ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تربت حیدریه ، تربت حیدریه ، ایران.
چکیده
در مطالعات پوشش گیاهی اندازه گیری تنوع و غنای گونه ای بعنوان معیاری جهت نشان دادن تاثیر عوامل اکولوژیکی و مدیریتی در اکوسیستم شناخته شده است . این مطالعه با هدف بررسی اثرات ناشی از مدیریت چرا بر پوشش گیاهی و تنوع و غنای گونه ای در مراتع دشتی تنگ چنار استان یزد مقایسه با منطقه قرق انجام شد. بدین منظور دو منطقه دشتی یکی تحت چرای دام و دیگری قرق انتخاب شد. این دو منطقه از لحاظ کلیه ویژگی ها و صفات توپوگرافی و اقلیم شرایط یکسانی داشته و تنها در فاکتور چرا با هم اختلاف داشتند. جهت اندازه گیری درصد پوشش گیاهی ، از روش کاملا تصادفی استفاده شد؛ بدین صورت که در داخل هریک از مناطق مورد بررسی ، تعداد ۲۰ پلات ۲ متر مربعی با توجه به نوع و وضعیت پوشش گیاهی موجود بطور کاملا تصادفی قرار گرفت . در داخل هر پلات درصد پوشش گیاهی اندازه گیری شد. همچنین در ارتباط با شاخص های موجود برای اندازه گیری تنوع و غنا با استفاده از داده های درصد پوشش ، شاخص های تنوع سیمپسون و شانون- وینر و شاخص های غنای مارگالوف و منهینیک ، یکنواختی و تعداد مورد استفاده قرار گرفت . تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزارهای SPSSو Past انجام شد. نتایج حاصل از آنالیز آماری درصد پوشش فرم های رویشی مختلف بین دو منطقه تحت چرای دام و قرق نشان داد که فرم های رویشی بوته ای (۲۹/۳%) و فورب (۴۵/۲%) در منطقه قرق بطور معنی داری درصد پوشش بالاتری نسبت به منطقه تحت چرای دام داشتند به طوری که میزان این فرم های رویشی در منطقه تحت چرا به ترتیب ۴۷/۲و ۲۴/۰ درصد بود (۰۱/۰.(p< درصد پوشش فرم رویشی گراس در منطقه تحت چرای دام با ۲۱/۱% افزایش معنی داری نسبت به سایت قرق با ۸۵/۰% نشان داد (۰۵/۰.(p< نتایج حاصل از مقایسه میانگین پارامترهای مربوط به تنوع و غنا نشان داد که شاخص های تنوع شانون و سیمپسون و شاخص های غنای مارگالف و منهینیک و شاخص تعداد در سایت قرق افزایش معنی داری نسبت به سایت چرای دام نشان دادند (۰۱/۰.(p< در حالی که پارامتر یکنواختی در منطقه تحت چرای دام (۷/۰) افزایش معنی داری نسبت به منطقه قرق (۴۲/۰) نشان داد (۰۵/۰.(p< با توجه به اهمیت حفظ تنوع و غنای گونه ای در ساختار اکوسیستم مرتعی و بمنظور ارتقای سطح کیفیت و کمیت مراتع دشتی تنگ چنار لازم است که تعداد دام متناسب با ظرفیت مرتع تعیین شود تا از این طریق بتوان به پایداری و ثبات اکوسیستم مرتعی کمک نمود.کلیدواژه ها
تنوع و غنا، درصد پوشش، قرق، مدیریت چرا، مراتع دشتیمقالات مرتبط جدید
- مدیریت پسماندهای پتروشیمی در ایران
- جایگاه معماری سبز در چشم انداز شهرهای تاب آور
- کاربرد برنامه ریزی همکارانه در سوانح طبیعی (مطالعه موردی امداد و نجات وشبکه های دسترسی شهری در زمان وقوع زلزله)
- وضعیت کیفی هوای کلان شهر تهران بر اساس شاخص AQI طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲
- مانور ابزاری مناسب برای فرآیند یادگیری و پاسخی موثرجهت کاهش خسارات ناشی از شرایط اضطراری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.