ازائه مدلی مناسه جهت تسآوزد خشکسالی کشاوزشی اش طسیق داده های سنجنده MODIS (مطالعه موردی: استان آذربایجان شرقی)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدلسازی گیاه، آب، خاک و هوا
  • کد COI اختصاصی: PWSWM02_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 920
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضایی

کارشناسی ارشد سنجش از دور و GIS، دانشگاه تبریز، ایران

مجتبی فریدپور

کارشناسی ارشد، اقلیم شناسی، دانشگاه تبریز، ایران

عزیز سوالی

دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی، دانشگاه تبریز، ایران

چکیده

در این پژوهش، سعی بر ارائه مدلی مناسب جهت برآورد خشکسالی کشاورزی از طریق فناوری سنجش از دور می باشد. منطقه مورد مطالعه در تحقیق حاضر استان آذربایجان شرقی می باشد. داده های به کار رفته، تصاویر سنجنده MODIS ماهواره Terra بین سالهای 2000 تا 2010 و داده های بارش از ایستگاه های سینوپتیک و کلیماتولوژی استان می باشد. برای بدست آوردن شاخص وضعیت پوشش گیاهی (VCI) از شاخص نرمال شده پوشش گیاهی (NDVI) استفاده گردید. شاخص NDVI از باندهای 13 و 16 بدست آمد. کلیه محاسبات در محیط نرم افزار ERDAS IMAGINE9.2 انجام گرفت. طبق نتایج حاصله، بیش ترین خشکسالی در سالهای 2001 و 2008 اتفاق افتاده و سالهای 2010 و 2003 کم ترین میزان خشکسالی را داشته اند. جهت ارزیابی موفقیت، شاخص بارش استاندارد شده (SPI) در مقیاس زمانی 3 ماهه برای این 4 سال، در 9 ایستگاه محاسبه گردید. با شاخص SPI، سالهای 2008 و 2001 با بیش ترین خشکسالی و سالهای 2010 و 2003 با کمترین میزان خشکسالی مواجه شده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که جهت برآورد خشکسالی کشاورزی از طریق سنجش از دور، شاخص VCI مدل بسیار مناسبی خواهد بود و در مناطقی که ایستگاه های هواشناسی یا بصورت پراکنده وجود دارد و یا اصلاً وجود ندارد، می توان از این مدل برای برآورد خشکسالی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

خشکسالی کشاورزی، سنجنده MODIS، شاخص NDVI، شاخص VCI، شاخص SPI

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.