مقایسه سیستمهای هوش مصنوعی ( ANNs و ANFIS) در برآورد میزان تبخیر از تشتک - مطالعه موردی: ایستگاه سینوپتیک چابهار

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدلسازی گیاه، آب، خاک و هوا
  • کد COI اختصاصی: PWSWM02_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 926
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد میرمرادزهی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشکده آب و خاک دانشگاه زابل

جابر سلطانی

استادیار گروه مهندسی عمران دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه ابوریحان تهران

جمشید پیری

دانشجوی دکترا آبیاری و زهکشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

امروزه در دنیا، آب و منابع آب، یکی از پایه های اصلی توسعه پایدار به شمار می رود. با توجه به محدودیت منابع آب در مناطق خشک و نیمه خشک، جلوگیری از هدر رفت آب از طریق تبخیر به عنوان یکی از عناصر مهم چرخه هیدرولوژی، نقش مهمی را در توسعه و مدیریت منابع آب بازی میکند. در زمینه برآورد تبخیر از تشتک روشها و فرمولهای تجربی زیادی ارائه شده است که اکثر آنها نیازمند پارامترهای ورودی متعددی هستند که یا دسترسی به آنها مشکل است و یا اندازه گیری آنها محتاج صرف هزینه و زمان زیادی می باشد. در این تحقیق از دو مدل، ANFIS, ANNs جهت برآورد تبخیر از تشتک تحت مطالعه موردی در ایستگاه سینوپتیک و چابهار(تحت شرایط اقلیمی خشک و گرم ساحلی) استفاده شده است. برای این منظور، بهترین ترکیب ورودی مدل با استفاده از آزمون گاما، میانگین روزانه دما، رطوبت نسبی، سرعت باد، تعداد ساعات آفتابی و میانگین فشار هوا انتخاب گردید. براساس نتایج حاصله ازبکارگیری معیارهای ارزیابی کارایی مدل ANFIS برای ایستگاه چابهار R(2)-0/966 و RMSE-3/88 و d-0/991 و MAE-0/160، با استفاده از 3 تابع عضویت نوع گوسی تعیین گردید. همچنین براساس نتایج حاصله ازبکارگیری معیارهای ارزیابی کارایی مدل ANNs برای ایستگاه چابهار R(2)-0/962 و RMSE-4/36 و d-0/989 و MAE-0/24، حاصل گردید که نشان از توانایی بهتر مدل ANFIS در برآورد فرآیند تبخیر از تشتک در این ایستگاه دارد.

کلیدواژه ها

آزمون گاما، ایستگاه سینوپتیک چابهار، تبخیر از تشتک، شبکههای عصبی مصنوعی، شبکههای عصبی فازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.