پیش بینی میزان تبخیر- تعرق پتانسیل در معادلات فائو- پنمن- مونتیث ، هارگریوز- سامانی و جنسن – هیز اصلاح شده با استفاده از برنامه ریزی ژنتیک

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدلسازی گیاه، آب، خاک و هوا
  • کد COI اختصاصی: PWSWM02_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1625
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا شعیبی نوبریان

دانشجوی گروه خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس، تهران،ایران

حسینعلی بهرامی

دانشیار گروه خاکشناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران،ایران

حسین ترابی گلسفیدی

استادیار گروه خاکشناسی دانشگاه شاهد، تهران،ایران

چکیده

عوامل زیادی در تبخیر و تعرق دخالت داشته و به همین جهت تعیین دقیق آنرا با مشکلات بسیار زیادی مواجه می سازد.در حقیقت دستیابی به روش های مناسب و دقیق در پیش بینی تبخیر- تعرق پتانسیل را می توان به عنوان یکی از مهمترین چالش ها در فرایند مدیریت میزان رطوبت مورد نیاز در تامین رطوبت گیاه دانست. مدل های فیزیکی مفهومی،رگرسیونی و سری های زمانی از معمول ترین روش های تحلیل میزان تبخیر- تعرق پتانسیل در معادلات مختلف میباشندکه با توجه به پیچیده بودن حل خطی میزان تبخیر- تعرق پتانسیل یا کمبود اطلاعات مورد نیاز، نتایجی همراه با خطاارائه میدهند. امروزه مدلهای هوشمند با توجه به توانایی در حل پدیده های غیرخطی و پیچیده، کاربردهای فراوانی در مسائل روابط آب،خاک و گیاه پیدا کردهاند. در تحقیق حاضر ضمن معرفی برنامه ریزی ژنتیک (GEP) به عنوان یک روش مناسب برای تخمین مقدار تبخیر- تعرق پتانسیل با استفاده از دادههای هواشناسی شهر تبریز، از این روش به منظور پیش بینی تبخیر- تعرق پتانسیل معادلات فائو- پنمن- مونتیث، هارگریوز- سامانی و جنسن- هیز اصلاح شده استفاده گردید. با توجه به شاخص های آماری بکار گرفته شده، نتایج نشان داد که برنامه ریزی ژنتیک قادر است که مقادیر تبخیر- تعرق پتانسیل در معادلات فائو- پنمن- مونتیث، هارگریوز- سامانی و جنسن- هیز اصلاح شده را به ترتیب با ضریب تبیین 0.9392، 0.9728 و 0.9607 برآورد نماید، که حاکی از کارایی مناسب و دقت بالای برنامه ریزی ژنتیک در پیش بینی تبخیر- تعرق پتانسیل معادلات فائو- پنمن- مونتیث، هارگریوز- سامانی و جنسن- هیز اصلاح شده میباشد. همچنین نتایج نشان از ارتباط قوی بین داده های ورودی( اختلاف دمای حداقل و حداکثر روزانه و میانگین آنها) در تخمین تبخیر- تعرق پتانسیل معادله هارگریوز- سامانی نسبت به دو معادله دیگر داشت. همچنین راه حل های صریحی که نشانگر ارتباط بین متغیر های ورودی و خروجی باشد، بر مبنای برنامه ریزی ژنتیک ارائه گردید.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی ژنتیک، تخمین، تبخیر- تعرق پتانسیل، معادلات تبخیر- تعرق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.