تبیین سازه انگیزش بر اساس منابع اسلامی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: پژوهشنامه روانشناسی اسلامی، دوره: 3، شماره: 7
- کد COI اختصاصی: JR_PSYRIGH-3-7_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 79
نویسندگان
پژوهشگر گروه روان شناسی اسلامی، پژوهشگاه قرآن و حدیث
چکیده
سازه انگیزش اهمیت محوری در ساختار وجودی آدمی دارد. ادیان الاهی، و نیز علوم بشری توجه ویژه ای به این سازه دارند. با این حال، تاکنون پژوهش منسجمی در باب تبیین سازه انگیزش از دیدگاه اسلام انجام نشده است. هدف پژوهش حاضر، تبیین سازه انگیزش بر اساس منابع اسلامی، و روش آن توصیفی - تحلیل مفهومی است. در بخش توصیفی، مفاهیم مربوط به سازه انگیزش در کتاب های معتبر لغوی و منابع اسلامی (قرآن کریم و احادیث اسلامی) بازشناسی و توصیف شد، و در بخش تحلیل مفهومی، داده های گردآوری شده تبیین و تحلیل گردید. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، «نیت» هسته مفهومی انگیزش در منابع دینی را تشکیل می دهد و از سه مولفه اصلی نیرومندی، جهت مندی، و تداوم تشکیل شده است. به دلیل نگاه ارزشی دین به سازه انگیزش، نیت به دو نوع خوب و بد تقسیم می شود. نیت خوب دارای سه مولفه صدق (نیرومندی)، اخلاص (جهت مندی)، و شاکله نیک (تداوم) است. نیت بد نیز سه مولفه دارد: کذب (نیرومندی)، شرک (جهت مندی)، و شاکله بد (تداوم).کلیدواژه ها
انگیزش, نیت, شاکله, اخلاص, صدق, کذب, شرکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.