پیشران های تقابل نظامی احتمالی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا در افق زمانی ۱۰ سال آینده

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت بحران، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEM-13-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدجواد رضائی

دانشجوی دکترای مدیریت راهبردی دانش، دانشگاه عالی دفاع ملی، تهران، ایران

محمدحسین افشردی

استاد، جغرافیای سیاسی، دانشگاه عالی دفاع ملی، تهران، ایران

ابوطالب شفقت

دانشیار، گروه مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

چکیده

تقابل و دشمنی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران یکی از موضوعات حیاتی و پراهمیت در روابط بین المللی است که تاثیرات گسترده ای بر منطقه غرب آسیا و حتی عرصه بین الملل دارد. این تقابل پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ به طور گسترده تری بروز نموده و منجر به تنش ها، تحریم ها و حتی درگیری های نظامی شده است. در این پژوهش، محققان به بررسی پیشران های تقابل نظامی احتمالی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا در افق زمانی ۱۰ سال آینده پرداخته اند. روش تحقیق بر اساس رویکرد کیفی –کمی و استفاده از تحلیل اسناد و مدارک موجود و تحلیل تاثیر متقابل به کمک نرم افزار میک مک انجام شده است. در بخش نخست از پژوهش با کمک مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از نظرات خبرگان ۱۲ پیشران اصلی موثر بر تقابل نظامی احتمالی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران شناسایی شد. در بخش دوم با کمک روش تحلیل تاثیر متقابل، پیشران های اصلی و کلیدی شناسایی شدند. نتایج نشان می دهند که بر اساس تحلیل نتایج اثرات مستقیم و تحلیل اثرات غیرمستقیم پیشران های: «ائتلاف سازی نظامی»، «درگیری دریایی»، «گستره جنگ»، «قدرت نظامی» و «حملات هوائی» بیشترین اثرگذاری و اثرپذیری بر تقابل نظامی احتمالی امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران داشته و جزو مهم ترین پیشران ها محسوب می شوند.

کلیدواژه ها

پیشران , تقابل نظامی, جنگ آینده, منطقه غرب آسیا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.