برآورد سطح پوشش برف با ترکیب داده های پوشش برف ماهواره های Terra و Aqua در استان آذربایجان غربی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی آب و هوا شناسی
  • کد COI اختصاصی: COLIMACONF01_131
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2396
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی عرفانیان

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

احسان درویش پور

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

میراد عبقری

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

سنجنده MODIS بر روی دو ماهواره Terra و Aqua قرار داده شده و محصولات پوشش برف را در مقیاس روزانه با قدرت تفکیک مکانی 500 متر در اختیار ما قرار میدهد. عیب اصلی سنجنده MODIS توانایی پایین آن در تشخیص درست برف از ابر در شرایط آسمانابری می باشد. هدف تحقیق حاضر، ترکیب دادههای پوشش برف سنجنده MODIS ماهواره های Terra و Aqua برای کمتر کردن تعداد پیکسل های ابری به منظور برآورد درستتر سطح پوشش برف استان آذربایجان غربی در یک دوره سه ماهه (فصل زمستان) سال 1383 می باشد. لذا نقشههای روزانه پوشش برف، به روش ترکیب داده های سنجنده مودیس دو ماهواره ترا و آکوا تهیه شد. نتایج نشان داد لایه های ترکیبیتولید شده، درصد پوشش ابر رابه طور میانگین در طول دوره آماری، حدود 13/72 درصد نسبت به داده های ماهواره Terra و 14/21 درصد نسبت به داده های ماهواره Aqua کمتر برآورد کرده است. همچنین، نقشه های پوشش برق تهیه شده به روش ترکیبی، درصد پوشش برف رابه طور میانگین حدود 8/94 درصد نسبت به داده های ماهواره Terra و 7/30 درصد نسبت به داده های ماهواره Aqua بیشتر برآورد کرده است. با توجه به نقش کلیدی برف در چرخه هیدرولوژی مناطق کوهستانی و عدم وجود ایستگاههای برفسنجی یا پراکنش نامناسبی که این ایستگاهها در مناطق کوهستانی دارند، تهیه نقشه های صحیح تر پوشش برف به خصوص در شرایط آسمان ابری، در کلیماتولوژی برف حوزه های آبخیز با رژیم برفی در شبیه سازی رواناب از اهمیت بالایی برخودار است. این مقاله، روش نوین ترکیب داده های ماهوارهای سنجنده مودیس را در تهیه نقشه سطح پوشش برف معرفی می کند.

کلیدواژه ها

پوشش برف، Aqua, Terra, MODIS، آذربایجان غربی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.